El Ple d'investidura de Carles Puigdemont es farà avui a les 5 de la tarda. La junta de portaveus està convocada per a una hora abans. La proposta haurà de tenir majoria absoluta, un mínim de 68 vots, i aprovar-se en primera votació. La investidura podria tenir lloc al límit del temps legal abans que s'esgoti la XI legislatura, a mitjanit de demà. Durant la sessió, Puigdemont presentarà el seu programa de govern. Haurà de ser una intervenció breu, perquè el ple se celebrarà a contrarrellotge. Posteriorment, els altres grups parlamentaris tindran trenta minuts per intervenir. El presidenciable podria optar per respondre cada grup individualment, però això podria dur el ple fins a més enllà del límit permès. Finalment, se celebrarà la votació d'investidura.

Perquè anar a les eleccions era "el pitjor escenari", i amb la voluntat d'"anar per feina i tirar endavant el país", Artur Mas va donar ahir el "pas al costat" que li exi-gia la CUP i va cedir el timó de la presidència al fins ara alcalde de Girona, Carles Puigdemont, en una jugada que, amb tot, suposarà a la CUP un enorme sacrifici polític. Els anticapitalistes contraris a Mas aconsegueixen l'objectiu de retirar-lo de la partida, però a canvi hauran de renovar dos diputats (una de les quals podria ser la bel·ligerant sallentina Anna Gabriel) i cedir-ne dos més de facto a la coalició Junts pel Sí per garantir l'estabilitat del govern. A més, els cupaires es comprometen a "no votar en cap cas en el mateix sentit que els grups contraris al procés" i assumeixen públicament els seus errors en la negociació.

Després que durant tot el dia s'especulés amb l'acord in extremis, i que el president de l'ANC, Jordi Sánchez, piulés a primera hora de la tarda que l'acord ja era un fet, Artur Mas va comparèixer al palau de la Generalitat per acomiadar-se del càrrec i per carregar de responsabilitat i culpa els cupaires. "Els beneficis superen de llarg els costos", va repetir Mas per explicar la seva renúncia, un pas "dolorós", però que va dir assumir "tranquil". Mas va afirmar que encara que no demana càrrecs, es posa "a disposició del Parlament de Catalunya per a allò que se'm demani en el futur, a disposició del futur president i del nou Govern de Catalunya". "Mas no vol càrrecs. O sóc president o expresident i tan digne és ser president com expresident", va afirmar el líder de CDC, que no va aclarir si deixarà l'acta de diputat, el que li permet ser aforat davant les imputacions per la consulta alternativa del 9-N.

Mas va remarcar que no es retira de la política, sinó que seguirà en actiu "ajudant" en el procés sobiranista i contribuirà a refundar CDC, sense descartar ser candidat de nou en futurs comicis. Així, va remarcar que, en no ser investit en aquesta ocasió, queda "absolutament lliure" del seu compromís de retirar-se als 18 mesos de la legislatura si presidia la Generalitat i, en aquest sentit, va dir no renunciar a presentar-se en futures eleccions.

El líder de CDC va negar que la seva retirada sigui una "concessió" a la CUP, sinó que és "una decisió política" per evitar "la inestatibilitat", el "caos total" i el desànim" que haurien suposat unes noves eleccions. "Evitar-ho requereix sacrificis polítics o visions de la jugada a llarg termini". Així, Mas va adoptar la decisió de renunciar a última hora perquè "han evolucionat els esdeveniments". "Allò que les urnes no ens van donar directament s'ha corregit a través" d'una "negociació", que Mas creu que "podria haver anat d'una altra manera". "Però la vida és dura", va concloure el President en funcions, que va insistir a emmarcar el gest de la CUP en l'"assumpció dels seus errors" en aquesta llarguíssima negociació.

Mas va explicar que el nom de Carles Puigdemunt havia estat suggerit per "algú d'una entitat", però que era una opció que ell veia de bon ull. Es tracta, va dir, d'"una persona vinculada a CDC i al municipalisme, que ho ha fet bé com a alcalde, que té experiència en gestió i sap què és l'administració i el contacte amb la gent. Té molt clar el projecte de país, i que Catalunya és un subjecte polític que té dret a decidir".

Segons Mas, l'acord fa entrar el procés en "una nova fase d'optimisme" i en un "horitzó d'estabilitat i de tranquil·litat. El procés queda salvat", va concloure.

Mas va confessar que "políticament no és una decisió agradable" haver de deixar una trajectòria presidencial que va qualificar de "trepidant", i va dir que es retira sabent que "encara hi ha gent en aquest país que no em coneix" i convençut que "estic fent bé perquè estic fent el bé".