El president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, renunciarà finalment a l'acta de diputat al Parlament, segons publiquen diversos mitjans. Qui va ser cap de llista el 27-S de l'esquerra anticapitalista es mantindrà per tant en la decisió que va anunciar l'endemà del 'no' definitiu de la CUP a la investidura d'Artur Mas. Tot i així, formalment, Baños encara no ha entregat l'acta de diputat, segons fonts parlamentàries.

En els darrers dies s'havia especulat sobre el seu retorn a les files de la CUP -aquest diumenge va participar al debat d'investidura-, arran també d'opinions en veu alta com les de Julià de Jòdar. Fonts de la CUP, però, han explicat que el secretariat nacional d'aquest dilluns al vespre tindrà sobre la taula la situació i que Baños explicarà la seva situació aquest dimarts al matí en una entrevista a TV3.

Fa just una setmana, Antonio Baños va anunciar que no es veia capaç de defensar els postulats de la CUP, l'endemà que el consell polític de l'esquerra anticapitalista rebutgés definitivament investir Artur Mas president. En una carta va al·legar motius polítics, va situar-se entre els favorables d'acceptar la investidura de Mas i va afegir: "Marxo amb un sentiment de frustració personal molt viu que no puc amagar".

Des que ho va anunciar fins ara, no ha presentat però formalment l'acta de diputat, segons fonts parlamentàries i de l'esquerra anticapitalista. De fet, es va absentar en el ple de designació de senadors d'aquesta setmana però va participar en canvi en el debat d'investidura del candidat a la presidència in extremis Carles Puigdemont. Baños va votar-hi a favor.

En resposta a les veus que apuntaven a un possible retorn de Baños a la cambra catalana, qquest dilluns al matí, la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, ha assegurat que si sol·licita la readmissió al grup, la CUP "ho posarà en consideració de la seva gent" com fan amb totes les decisions. El primer dels òrgans que ho debatrà serà el secretariat nacional de la CUP, que es reuneix aquest dilluns al vespre i que té sobre la taula la situació de Baños al Parlament.

Amb la renúncia de Baños, el grup parlamentari de la CUP haurà de renovar-se en un 40% els propers dies: d'una banda els escons que deixen Baños i Ramon Usall -va anunciar que plega per raons personals-, però també els que hauran d'abandonar Julià de Jòdar i Josep Manuel Busqueta, els diputats que dimiteixen com a conseqüència de l'acord d'investidura amb Junts pel Sí -continuaran vinculats al grup parlamentari.

Després que es coneguessin les dimissions, la CUP ja va anunciar qui són algunes de les persones que s'incorporaran al grup parlamentari. El relleu serien Mireia Boya per Lleida i Mireia Vehí i Joan Garriga per Barcelona. Queda pendent de tancar si Pilar Castillejo, que li pertocaria per llista el tercer escó per aquesta demarcació, assumeix l'acta com a diputada.