Després de superar les travesses que la situaven com una de les dues dimissions en el grup parlamentari a les que va accedir la CUP per tancar l'acord amb JxS, la sallentina Anna Gabriel no només manté l'acta de parlamentària sinó que ahir va ser l'encarregada d'anunciar al Parlament el suport a Carles Puigdemont, amb vuit vots favorables i dues abstencions (les de Gabriela Serra i Josep Manel Busqueta).

En un discurs de mà estesa a Puigdemont, amb molts somriures però dur amb el president sortint, la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, va argumentar la decisió de la CUP vom un "gest de confiança perquè creiem que ens hem entès en posar les bases de la construcció de la nova república". La sallentina va justificar les dues opcions de vot per la "necessària i sana diferència" entre els cupaires. Gabriel va apel·lar a l'"enormíssima responsabilitat" de Puigdemont com a president, i li va atorgar el "repte d'obrir encara més" el procés per fer-lo més "transversal i plural", així com a cercar acords i fer que "tot avanci sense demores innecessàries".

Gabriel va demanar tancar etapes, que no es tornin a "reeditar", que s'obri "un nou camí" sense haver de "lamentar ni excusar res". En aquest sentit la diputada anticapitalista va instar Puigdemont a treballar per un país "lliure i sobirà" que vegi en la seva sobirania "fortalesa de llibertat". La portaveu parlamentària també va recordar al presidenciable que té divuit mesos -"ens hi hem compromès"- per aplicar un programa que no sigui de "legislatura normal" sinó que faci possible el full de ruta cap a la independència, el procés constituent i el rescat social. La sallentina va dir que espera que Puigdemont condueixi a unes propers eleccions, "constituents", que "segur que s'han de guanyar i de llarg".

La diputada anticapitalista va agrair "bon to" de Puigdemont, "potser a diferència de les d'Artur Mas aquests darrers dies". En aquest sentit li va recriminar que "semblava que posés en qüestió el resultat del 27-S, semblava que venia l'acord subscrit com alguna cosa que tenia a veure amb el preu del seu cap". "Tres mesos de tensió negociadora potser ens fan dir coses més de lectura partidista que de voluntat de construir plegats; no vam fer un acord de vencedors i vençuts, quina mena de futur comanaríem a construir si partís d'aquestes bases, oi?", va afegir Gabriel.

Gabriel lluïa ahir una samarreta blanca amb una petita estrella roja, la cara d'una dona amb la boca tapada amb un mocador i la sigles de l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional, l'organització mexicana marxista que als seus inicis va ser militar. El seu lema és "Quan una dona avança, cap home retrocedeix".