El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha valorat molt críticament l'acord 'in extremis' entre Junts pel Sí i la CUP que permetrà la investidura de Carles Puigdemont com a nou president de la Generalitat. "Se'ns va dir que la presidència no era l'objecte d'una subhasta de peix, i ara els fets desmenteixen això. La presidència ha estat subhastada: la CUP obté que Mas no sigui president a canvi de reconèixer errors i de subordinar-se a JxSí de forma impúdica", ha assenyalat Iceta, que ha denunciat que la incorporació de dos diputats cupaires a la formació independentista "se'n diu transfuguisme".

El líder del PSC ha afirmat que "avui políticament Catalunya està a la deriva". "És un bon acord per a CDC però un mal acord per als catalans", ha reflexionat en veu alta Iceta. "Des del nostre punt de vista és un intent més de guanyar temps i d'evitar reconèixer que el full de ruta cap a la independència assenyala un camí intransitable", ha remarcat el cap de files del PSC, que ha carregat contra una presidència de Mas que ha estat marcada per "fractures i divisions que no han proporcionat cap avenç". "El problema no són les persones concretes sinó un full de ruta equivocat i una lectura errònia del resultat electoral del 27-S.

No hi ha un mandat democràtic per a la independència per camins unilaterals o il·legals", ha insistit Iceta, que espera amb impaciència el discurs que farà demà al ple del Parlament el candidat a president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "CDC ha aconseguit el temps per refundar-se""Que el debat de demà serveixi per aclarir aspectes clarobscurs que poden condicionar de forma negativa la legislatura: estabilitat, durada, el seu contingut i els objectius que persegueix", ha enumerat el primer secretari del PSC, que ha valorat que l'acord de Junts pel Sí i la CUP és fruit "de la por, el recel i la desconfiança". "Por a unes noves eleccions, a no poder reeditar Junts pel Sí, a perdre els comicis per part de Mas i CDC", ha comentat Iceta. "El propi Mas va dir que les eleccions no ens portarien res de bo.

A qui Des de quan unes eleccions no són bones?", s'ha preguntat en veu alta el líder del PSC, que ha afirmat que en l'acord d'investidura han primat els interessos de partit per damunt del país. "CDC ha aconseguit el seu únic objectiu. Guanyar temps per refundar-se i resistir a costa del país", ha sentenciat Iceta. "Es tracta d'una fugida cap endavant", ha puntualitzat el primer secretari del PSC, que ha lamentat que s'hagin perdut tres mesos després de les eleccions del 27-S per arribar a aquí. "Estem clavats en una bici estàtica. Rodem molt però sense avançar. I em temo que perdrem tota la legislatura", ha aventurat Iceta, que considera que Mas hauria d'haver convocat els comicis al març "per dignitat" i també ha alertat del "corró parlamentari" que vol imposar Junts pel Sí al Parlament. "Imposarà una majoria parlamentària que perjudicarà al país i limitarà el debat democràtic. Aquesta legislatura començarà sense diàleg amb les forces que representem el 52% dels catalans. Un molt mal precedent", ha finalitzat Iceta.