El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va garantir ahir que vetllarà pel compliment de la llei i que, després d'escoltar el discurs de Carles Puigdemont "basat en una il·legalitat", l'Executiu "no en deixarà passar ni una" contra la unitat d'Espanya ni permetrà que ningú "s'arrogui poders il·limitats". "Tenim més instruments que mai per defensar la nostra unitat, les principals forces polítiques estem d'acord en això", va assegurar Rajoy en una compareixença al Palau de la Moncloa mentre se celebrava el ple d'investidura de Puigdemont al Parlament.

Rajoy va insistir que el discurs del nou president català es basava en una declaració del Parlament de Catalunya que el Tribunal Constitucional ja havia anul·lat i deixat sense efecte. "El discurs sobiranista no ha canviat, però en aquests dos mesos l'estat de dret ha certificat que aquest discurs no té legitimitat democràtica", va etzibar. El president espanyol en funcions va anunciar que havia donat instruccions perquè s'estudiï qualsevol actuació que pugui adoptar el nou govern de Catalunya, el seu president, el seu Parlament o qualsevol institució, i que suposi la vulneració de la Constitució i de l'ordenament jurídic.

El PSOE, al costat del govern

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va traslladar ahir el suport dels socialistes al govern en funcions de Mariano Rajoy per fer respectar la llei a Catalunya si el nou govern de Puigdemont se salta la legalitat vigent.

Hernando va reiterar el compromís irrenunciable del PSOE amb la unitat i integritat d'Espanya i amb la defensa de la Constitució, així com el seu rebuig de qualsevol actuació que puguin incomplir la llei i de la Carta Magna.

Després de les paraules d'Hernando, el vicesecretari d'organització del Partit Popular, Fernando Martínez-Maíllo, va dir que no hi havia una millor manera d'afrontar el repte català que veure units els dos grans partits, PP i PSOE.

En una roda de premsa a la seu del PP a Madrid, abans que aquesta tarda Carles Puigdemont sigui investit com a president de la Generalitat, Martínez-Maíllo ha agraït el suport socialista al Govern en funcions en defensa de la unitat d'Espanya i ha assegurat que les institucions defensaran la unitat d'Espanya i el compliment de la llei.

"No hi ha millor manera de fer front al desafiament independentista català que aquells partits amb possibilitat de governar estiguin units en un govern fort i estable front als quals volen burlar la llei", ha emfatitzat Martínez-Maíllo.

"Ara més que mai no hi ha excuses" perquè a partir de dimecres que ve, que comença la legislatura, "aconseguim formar un govern el més ampli possible dels grans partits", segons el vicesecretari d'Organització dels 'populars', qui, a més de al PP i al PSOE, també ha citat a Ciutadans.