Almenys deu persones han mort i quinze més han resultat ferides en una forta explosió que s'ha produït aquest dimarts prop de la Mesquita Blava d'Istanbul, a la turística zona de Sultanahmet, i que fonts oficials assenyalen com un atemptat.

L'explosió s'ha produït a les 10:20 hora local (09:20 hora espanyola) i s'ha deixat sentir en els barris limítrofs. Segons el diari 'Hurriyet', s'ha tallat el servei de tramvies a la zona i s'ha tancat els voltants de la plaça al trànsit.

"Se segueixen investigant les causes de l'explosió, el tipus d'explosiu i la persona o persones responsables", ha indicat l'oficina del Governador d'Istanbul en un comunicat en el qual ha confirmat el nombre de morts comptabilitzats fins ara.

Segons han explicat diversos testimonis a la cadena CNNTürk, l'explosió ha tingut lloc prop de l'obelisc egipci a l'esplanada davant la Mesquita Blava, aparentment entre un grup de turistes que alguns testimonis han descrit com d'aspecte asiàtic. Entre els ferits també hi ha sis alemanys, un noruec i un peruà, que han estat ingressats a l'hospital de Haseki. El barri de Sultanahmet és el barri més freqüentat pels turistes.

La pista principal que investiga la policia és la d'un atemptat suïcida. L'agència de notícies Dogan ha publicat un vídeo i fotos que, tot i que pixelades, mostren diverses persones a terra al costat de l'obelisc de Teodosi a l'esmentada plaça i on s'ha produït l'explosió. Un testimoni.

Un reporter de CNN Turk que es troba en el lloc dels fets ha relatat que ha vist "un gran nombre de ferits, la majoria turistes". Alguns d'aquests ferits ja han estat evacuats als hospitals, segons les imatges difoses pels mitjans turcs.

El primer ministre turc, Ahmet Davutoglu, ha convocat una reunió d'emergència amb els responsables d'Interior, Sanitat i Afers Exteriors, així com responsables dels serveis d'intel·ligència i seguretat.

La mesquita i els monuments propers, com Santa Sofia i el palau de Topkapi, formen el principal complex turístic d'Istanbul, ciutat que rep a l'any gairebé 10 milions de viatgers.