La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va comunicar oficialment al rei Felip VI la investidura de Carles Puigdemont com a President de la Generalitat per escrit a petició de la Casa Reial. A través d'un comunicat, la cambra catalana explicava que la comunicació s'havia fet a través de correu electrònic ahir al migdia, tal com havia demanat la Zarzuela.

El Parlament va sol·licitar diumenge, "pels conductes habituals", audiència perquè Forcadell comuniqués la investidura de manera presencial al rei Felip VI. La secretaria general de la Casa Reial va enviar un escrit al Parlament. "Amb la finalitat de complir els tràmits establerts en la Constitució i en l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, agrairé que la comunicació oficial de la presidenta del Parlament de Catalunya a Sa Majestat el rei es realitzi per escrit, a través del cap de la Casa", va precisar el secretari general de la Casa, Domingo Martínez Palomo.

La recepció i comunicació a la Zarzuela és la fórmula habitual que ha utilitzat habitualment la Casa Reial de la anomenades comunitats històriques: andalusos, bascos i catalans. Amb la resta la fórmula és la utilitzada ahir: comunicació formal per escrit. El que és habitual és fer aquesta comunicació de forma personal però en l'anterior legislatura, la llavors presidenta del Parlament català, Núria de Gispert, va comunicar via telemàtica al rei Joan Carles el nomenament d'Artur Mas. En aquest cas la causa era que el monarca estava convalescent d'una operació.

A primera hora Forcadell ja havia indicat que la comunicació es podia "fer per carta" i que, en tot cas, si no es portava a terme, no modificaria els passos següents, com la presa de possessió del nou president català.

"Si no ens poden rebre, per qualsevol motiu, es pot fer per carta", va detallar Forcadell, qui va confessar que li era "igual" com comunicar al Rei la investidura de Puigdemont, si per escrit o presencialment, ja que aquest tràmit "no canvia res" dels temps previstos.

Després que ahir es fes la comunciació al rei, Puigdemont prendrà possessió avui a les 7 de la tarda del càrrec amb el Govern ja perfilat.