Carles Puigdemont, President electe de la Generalitat, podria ser objecte de les sancions previstes en la reforma del Tribunal Constitucional o acusat penalment per desobeir a aquest tribunal, en el cas que promogués la declaració de ruptura amb Espanya del Parlament, sense necessitat de ser advertit.

La notificació que podria incórrer en un possible delicte de desobediència que el TC va fer a l'expresident Artur Mas el novembre, quan el va avisar de la seva obligació d'acatar la suspensió de la declaració secessionista del Parlament català, afecta també Puigdemont. Segons fonts no oficials del Constitucional, aquest advertiment no ha de ser repetit i Puigdemont pot donar-se per advertit.

D'altra banda, la Generalitat ha impugnat davant el Constitucional la reforma de la Llei Orgànica d'aquesta institució promoguda pel govern central.

No obstant això, el TC no ha fixat encara la data en què decidirà -previsiblement- admetre a tràmit el recurs. L'admissió, en tot cas, no determinarà la suspensió cautelar de la reforma del TC introduïda en la legislatura passada per l'executiu popular, segons fonts del TC.