La defensa de la infanta calcula en 347.712 euros la presumpta participació a títol lucratiu que podria ser atribuïda a Cristina de Borbó si el tribunal que jutja el cas Nóos condemna el seu marit, Iña-ki Urdangarin, pels presumptes delictes dels quals està acusat.

La xifra l'han calculat dos economistes en un informe que la defensa de la infanta Cristina va presentar com a nova prova documental en el judici del cas Nóos que va començar dilluns a Palma, en el qual està acusada com a cooperadora de dos delictes fiscals del seu marit.

Si Urdangarin fos condemnat pels delictes dels quals està acusat, la infanta seria considerada partícip a títol lucratiu dels delictes en virtut del que reclamen la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat en els seus escrits d'acusació.

La xifra que recull l'informe aportat per la defensa de la infanta rebaixa la petició del fiscal Anticorrupció Pedro Horrach que sigui considerada responsable a títol lucratiu per haver-se beneficiat de 587.413 euros.

Horrach va calcular que la infanta, com a propietària de l'empresa Aizoon al 50% amb el seu marit, es va beneficiar de la meitat de les quotes de l'IRPF que presumptament va defraudar aquest, de 182.005 euros el 2007 i 155.138 el 2008, destinades a serveis i subministraments que repercutien en benefici de tots dos cònjuges, així com de la meitat del benefici obtingut per la companyia el 2004 i 2005, que va ascendir a 837.683 euros.

La meitat de la suma d'aquestes tres quantitats són els 587.313 euros de participació a títol lucratiu de Cristina.

L'informe aportat per la defensa de la infanta detalla que Urdangarin i la infanta són socis al 50% en l'empresa Aizoon, en la qual l'exduc de Palma és administrador únic, i precisa que la parella va contraure matrimoni el 1997 en règim de separació de béns.

Els anys 2004 i 2005, el 99% dels ingressos d'Aizoon va provenir de la facturació a Nóos Consultoria Estratègica i l'Institut Nóos, per un import de 316.137 euros el primer any i de 538.595 el segon. El 2006 deixa de facturar a Nóos, de manera que els autors de l'informe entenen que la facturació posterior no és susceptible de ser considerada "d'origen il·lícit".

L'informe calcula que la infanta va obtenir d'Aizoon un benefici personal mitjançant despeses liquidades amb fons d'origen presumptament il·lícit (76.543 euros), per gaudi d'actius societaris fungibles (168.629) i per patrimoni remansat en actius societaris no fungibles i en actius líquids nets (102.540 euros).

La suma dels quatre conceptes dóna com a resultat la xifra estimada com a benefici personal atribuïble a la infanta a través d'Aizoon, de 347.712 euros. Estima a més que l'atribuïble a Urdangarin seria de 359.219 euros.

Per la seva banda, Miquel Roca, un dels advocats de la infanta Cristina, es va mostrar satisfet per com va transcórrer la sessió de qüestions prèvies en el judici pel cas Nóos i confia que l'Audiència de Palma exculparà la seva defensada. Roca va explicar ahir que després de la maratoniana sessió inicial de dilluns tant ell com el seu company en la defensa de la infanta, Jesús María Silva, van sortir "molt satisfets" perquè els seus arguments per exonerar la infanta van ser compartits o no discutits per totes les parts, a excepció de Manos Limpias.

Per aquest motiu, va afirmar que "lògicament" confien que l'Audiència acabi exculpant la infanta Cristina, després que ahir tant la Fiscalia Anticorrupció com l'Advocacia de l'Estat demanessin, d'acord amb la defensa, la seva exoneració per considerar que l'acusació popular, que exerceix Manos Limpias, no té legitimitat per mantenir-la en solitari.

Roca va aclarir que, més que sortir en defensa de la infanta, el que van fer la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat -igual que han fet en la fase d'instrucció- va ser sostenir que no hi havia motius per acusar-la. "A veure si aquestes tesis són correspostes per la sala", va indicar Roca, que va insistir que respectarà el que decideixi la justícia.