El judici del cas Nóos ha arrencat amb puntualitat i ho ha fet a les 9.15 hores. El principal judici previst per a aquest any, que des d'aquest dilluns se celebra a Palma enmig d'una àmplia expectació mediàtica i fortes mesures de seguretat, ha començat amb la fase de qüestions prèvies, el principal punt de la qual serà plantejar l'aplicació de la doctrina Botín a favor de la Infanta Cristina, que s'asseu al banc dels acusats al costat del seu marit, Iñaki Urdangarin, i altres 16 processats.

Després que la presidenta del tribunal, Samantha Romero, declarés l'inici de la vista amb la fórmula habitual d '"audiència pública", el lletrat de Justícia, Luis Márquez, ha llegit les acusacions i peticions de pena més greus que pesen contra els 18 acusats, quatre dels quals, inclosa la Infanta, no estan imputats per la Fiscalia Anticorrupció.

L'enumeració ha conclòs amb les dues peticions de quatre anys de pena cadascuna que planteja Manos Limpias contra la germana del Rei.

L'única acusació que sosté accions penals contra la germana del Rei Felipe VI és el sindicat Manos Limpias, que reclama vuit anys de presó per a ella en considerar-la cooperadora necessària dels dos delictes fiscals que hauria comès Urdangarin a través de la societat de la qual tots dos són copropietaris, Aizoon, que es va nodrir de manera presumptament irregular dels fons obtinguts de manera il·lícita per l'Institut Nóos de les administracions públiques.

Durant el tràmit de les qüestions prèvies, la defensa de la Infanta i la Fiscalia Anticorrupció plantejaran que se li apliqui l'anterior doctrina, que impedeix jutjar a algú si únicament l'acusa qui exerceix l'acció popular -en aquest cas Mans netes-, i no la Fiscalia o el perjudicat pel delicte comès -la Agència Tributària no acusa la Infanta-. Aquesta petició s'ha de resoldre abans del 9 de febrer, dia en què preveu reprendre el judici amb l'interrogatori de tots els acusats.

No obstant això, aquest punt no serà l'únic que s'abordarà, ja que durant aquest tràmit els advocats tenen oportunitat d'exposar si consideren vulnerat algun dret fonamental contra els seus clients i possibles causes de suspensió del judici, a més de sol·licitar, si així ho consideren, la nul·litat d'actuacions, proposar noves proves i reiterar les que hagin estat anteriorment denegats.

La Infanta Cristina i el seu marit han arribat a les 08.10 hores a l'edifici de l'Escola Balear de l'Administració Pública de Palma, on compareixen com a acusats en la primera sessió del judici del cas Nóos.

Tots dos han arribat en el mateix vehicle i Urdangarin li ha obert la porta del cotxe la seva dona.

Minuts abans havien arribat els seus respectius advocats. El primer a accedir ha estat l'advocat d'Urdangarin, Mario Pascual Vives, cap a les 07.50 hores, i cinc minuts després ho ha fet l'equip que defensarà la infanta: Miquel Roca, Jesús María Silva i Jaume Riutord.

Iñaki Urdangarin s'enfronta a una petició de condemna de 19 anys i 6 mesos de presó per part de la Fiscalia Anticorrupció i de 26 anys i 6 mesos per part de Mans Netes. També l'acusen l'Advocacia de la comunitat autònoma de Balears, que demana 8 anys; l'Advocacia de l'Estat que demana que compleixi 3 anys i 6 mesos, i els socialistes de l'Ajuntament de València que reclamen una condemna de 11 anys per al marit de la infanta.

Les acusacions el consideren responsable d'utilitzar l'Institut Nóos i entitats satèl·lits per saquejar fons de les institucions públiques de les Balears (2,5 milions), València (3,5 milions) i Madrid (114.000 euros). Està acusat de tràfic d'influències, malversació, prevaricació, frau, estafa, falsedat, delictes contra Hisenda i blanqueig de capitals.