El PSOE i Ciutadans van arribar ahir a un acord perquè l'exlehendakari socialista Patxi López sigui elegit avui president del Congrés, mentre que el PP, que no donarà suport a López, es garanteix tres llocs a la mesa del Congrés, dos vicepresidents i un secretari.

Així ho van confirmar el PP, PSOE i Ciutadans, que van arribar a un acord "a tres bandes" pel qual Ciutadans donarà suport a López per ser president de la cambra i, al mateix temps, donarà suport al PP perquè sigui el grup amb més representació a la mesa.

El PP no presentarà cap candidat per presidir el Congrés, tot i que tampoc donarà suport a Patxi López a la votació, van assenyalar fonts populars. Segons el pacte, el PP tindria tres membres a la mesa de la cambra baixa: les vicepresidentes primera i tercera i la secretària primera, que recaurien en Celia Villalobos, Rosa Romero i Alícia Sánchez-Camacho, respectivament.

El PSOE, a més del president, tindria la vicepresidenta segona, que serà l'andalusa Micaela Navarro. Ciutadans té dos seients més -les secretaries tercera i quarta- i Podem dos més -la vicepresidència i la secretaria quarta-, fins a completar els nou integrants de l'òrgan de govern del Congrés. Els socialistes, que han intentat que Podem s'incorporés a l'acord, van assegurar que ha estat "impossible" en haver prioritzat el partit de Pablo Iglesias "les seves exigències orgàniques i tensions internes per tenir quatre grups" parlamentaris, cosa que per al PSOE no permet el reglament del Congrés. El seu secretari general, Pedro Sánchez, es va reunir ahir amb Iglesias per intentar incorporar-lo a l'acord, però sense èxit. Sánchez ha parlat també amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, per tancar el pacte.

El PP va subratllar que el seu gest demostra la seva disposició i aposta per l'entesa amb altres forces polítiques en aquesta nova etapa. Fonts del PP van assegurar que amb aquest gest el partit segueix les directrius del seu líder, Mariano Rajoy, i entén que després de les eleccions s'ha obert un escenari nou que comporta la necessitat de dialogar entre totes les forces polítiques.

A més, el PP vol donar davant la ciutadania aquest missatge "positiu" que és possible el diàleg encara que per això s'hagi de renunciar a algunes coses, com ha estat el cas per a aquest partit pel que fa a la Presidència del Congrés.

Al partit insisteixen en qualsevol cas en que l'acord no està tancat perquè encara han de decidir la seva posició de vot cap a Patxi López. I està per veure que vicepresidència tindran a més de la primera, així com de la secretaria primera.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, creu que l'acord obre una nova etapa amb separació "absoluta" de poders i en la qual es "invalida" la temptació que pugui tenir qualsevol grup per fer un ús partidista de la Cambra.

Rivera va dir també que intentar vincular o extrapolar aquest "gran acord" amb el PP i el PSOE per a futures aliances de Govern "seria imprudent". "No es poden treure conclusions", va insistir Rivera sobre aquest pacte pel qual Ciutadans aconsegueix dues de les quatre secretaries de la Mesa i que, segons va explicar, s'ha negociat de manera bilateral perquè no ha estat possible asseure junts en una mateixa taula al PP i al PSOE malgrat els intents de Ciutadans.

Per a Podem, el pacte entre PP, PSOE i Ciutadans dibuixa "una aliança a tres per l'immobilisme" i "un búnquer contra el canvi".

D'aquesta manera va qualificar la formació magenta l'acord entre populars, socialistes i Ciutadans, que, segons fonts del partit, "continua amb l'enrocament de la vella política en les institucions".

Malgrat això, Podem encara confia que el PSOE "aposti per la sensatesa" i accepti la constitució de quatre grups parlamentaris de Podem i cadascuna de les seves confluències territorials a Catalunya, Galícia i València, que -afegeixen- "permetria seguir avançant cap un acord que faci real la voluntat de canvi que els ciutadans han expressat a les urnes el 20 de desembre passat".