Les confluències de Podem a Catalunya, el País Valencià i Galícia van reclamar la formació de tres grups parlamentaris separats al Congrés i han carregat contra els partits de l'"antic règim" per repartir-se els llocs de la Mesa de la cambra baixa.

Xavier Domènech, cap de llista d'En Comú Podem, va suggerir que PP, PSOE i Ciutadans pretenen incórrer en prevaricació en negar el grup parlamentari a la seva candidatura tot i complir els requisits que marca el Reglament del Congrés. "Els partits de l'antic règim, amb l'ajuda inestimable de Ciutadans, volen sobreviure en el passat", va denunciar.

En la seva opinió, el pacte per a la Mesa és "el preludi de la gran coalició" que nega la "plurinacionalitat" de l'Estat. Va criticar, a més, que el PSOE no hagi afrontat "seriosament" el repte de construir una alternativa al PP i només hagi dit "no" a les seves propostes d'una consulta a Catalunya.

En nom de Compromís-Podem, Joan Baldoví també va rei-vindicar el seu "dret a tenir grup propi", ja que considera que compleixen "tots els requisits" que marca la normativa interna del Congrés.

Baldoví, que va acusar la popular Alícia Sánchez-Camacho, secretària primera de la Mesa, d'haver interromput de manera "mal educada i sistemàtica" els juraments dels seus diputats, va lamentar que la majoria de l'òrgan de govern de la Cambra "segueixi en mans del PP amb C's de crossa". També Alexandra Fernández (A Marea) va assegurar que no admet no tenir grup propi amb sis diputats, va parlar d'un "règim en agonia" i va dir que ahir era un dia històric perquè el PSOE "acabava de signar la seva acta de defunció".