El president dels EUA, Barack Obama, va complir ahir la seva promesa de fer un últim discurs sobre l'Estat de la Unió "no tradicional", en el qual va treure pit pels seus èxits, va denunciar la retòrica "de la por" republicana i va instar tots els ciutadans a lluitar per un millor sistema polític.

Segons Obama, és pura "xerrameca" parlar de "declivi" de l'economia nord-americana i dir que els "enemics" del país s'estan enfortint. "EUA és la nació més poderosa de la Terra", va sentenciar.

El "progrés" experimentat en aquests últims anys, amb la recuperació econòmica, la reforma del sistema de salut i la legalització del matrimoni entre homosexuals, entre altres avenços, "és el resultat de les eleccions que fem junts", va apuntar Obama . "I ens enfrontem a aquest tipus d'eleccions en aquest moment. Anem a respondre als canvis del nostre temps amb por, tancant com a nació i posant-nos uns en contra els altres? O afrontarem el futur amb confiança en el que som, el que representem, i les coses increïbles que podem fer junts?", es va preguntar.

Va afirmar que "insultar" els musulmans no fa "més segur" el país i "traeix" l'essència del que significa ser nord-americà, en una clara al·lusió al precandidat presidencial republicà Donald Trump, que va proposar vetar temporalment l'entrada de musulmans als EUA com a resposta a l'amenaça del terrorisme gihadista.