El president del govern, Mariano Rajoy, creu que, després de la constitució de les Corts de la XI legislatura i malgrat el "no" a la seva investidura que va reiterar ahir el líder del PSOE, Pedro Sán-chez, "arriba el moment de l'entesa, el gran acord i el sentit comú" per a un Executiu encapçalat per ell. Això s'ha de traduir, al seu parer, en un acord entre el PP, PSOE i Ciutadans per constituir un govern presidit per ell, perquè creu que és "el més sensat de cara al futur" i amb l'horitzó de quatre anys davant dels quals va dir que estan demanant urgentment una legislatura "provisional". El pacte que planteja creu que permetria fer per consens les reformes que necessita Espanya i donar un missatge positiu als inversors i els mercats exteriors, així com als agents econòmics i socials a Espanya, per tal de consolidar la recuperació econòmica i seguir creant ocupació.

Per això, va garantir que el PP va a treballar per aconseguir aquest acord, perquè creu que és el que els ciutadans van demanar a les urnes. Les alternatives que pretén el líder del PSOE, Pedro Sánchez, creu que són numèricament possibles, però no les permet "ni el respecte a la voluntat popular, ni la coherència que han de tenir les diverses forces polítiques, ni els interessos generals d'Espanya".

Pedro Sánchez, però, continua sense sumar-se als plans del PP i continua assegurant que no donarà suport a Rajoy ni ningú del seu partit perquè estigui al capdavant de l'Executiu. En conseqüència, garanteix que buscarà una alternativa amb Ciutadans i Podem i adverteix que els votants del partit de Pablo Iglesias "no perdonarien" que no facilités un Govern progressista liderat pels socialistes per desbancar Rajoy de la Moncloa.

Per a ell, el fet que Podem finalment no hagi participat de l'acord sobre el repartiment de la Presidència del Congrés i els càrrecs de la Mesa no ha de ser obstacle per impedir un pacte, perquè veu possible l'entesa amb el partit d'Iglesias en assumptes com les polítiques socials o la regeneració democràtica.