El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar ahir en la seva primera entrevista que "si diem que volem fer un país nou s'ha d'assemblar poc al vell". També va assegurar que per a aquesta legislatura no es preveu que es faci una Declaració Unilateral d'Independència (DUI). En aquest sentit va assenyalar que la independència s'acabaria de referendar amb la votació de la Constitució de la República Catalana.

Puigdemont va insistir en el termini de 18 mesos per arribar a la independència de Catalunya, encara que va assegurar que "el termini no ha de ser una cotilla" i que al final "podria ser una mica més o una mica menys", en el marc d'una etapa que va definir com el "temps de la postautonomia i la preindependència".

Pel que fa al procés de desconnexió amb l'Estat espanyol, el President va assegurar que es farà "amb la màxima garantia i d'acord amb la llei", encara que no va descartar que l'Estat espanyol pugui "atacar" els passos que faci el Parlament o el govern català cap a la independència. De fet, en l'àmbit legal també es va mostrar convençut que la seva prometença del càrrec de President està d'acord amb la llei.

Un de les altres prioritats de l'executiu, segons va asegurar Puigdemont, és l'aplicació del pla de xoc social. Un pla en què, segons el mateix President, els consellers ja estan treballant en "tot el que podem fer sense tenir el pressupost aprovat". En aquest sentit, Puigdemot es va mostrar "convençut" que el nou Govern pot preparar i aprovar uns pressupostos, malgrat que va admetre que l'executiu també tindrà preparada "la contingència per si no tinguéssim els pressupostos" a punt. Això significa que en cas que fos necessari, es podria optar per prorrogar-los. La voluntat, va explicar, és que es puguin aprovar uns comptes expansius per tal d'atendre les emergències socials del país.

D'altra banda, en l'àmbit més personal, Puigdemont també va assegurar que està "completament" segur que està net de corrupció. Segons va afirmar, "no trobaran res". "No m'he mogut en el terreny de les comissions i les influències. He defugit manifestament aquest món", va finalitzar el President.

Cap trucada

Puigdemont va reconèixer ahir que no ha rebut cap trucada de cap líder polític espanyol per felicitar-lo. Així, va explicar que no l'ha felicitat ni el cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, com tampoc ho ha fet cap dels líders dels principals partits, com Pedro Sánchez, de PSOE, Pablo Iglesias, de Podem, ni Albert Rivera, de Ciutadans. Tampoc ho ha fet el rei Felip VI ni cap president autonòmic.