El bisbe bagenc Pere Casaldàliga, de 87 anys i que ha estat la veu dels pobres, els indis i els sense terra a l'Amazònia, va explicar ahir que el seu estat de salut ja no li permet pensar a tornar a Europa.

"El meu somni en jubilar-me era anar a l'Àfrica, per estar en oració i solidaritat amb els germans d'aquell continent marginat. La salut, però, ja no secunda el meu somni i no vull donar feina a ningú. A Europa no hi torno. Em quedo al Tercer Món", va dir el bisbe emèrit de l'amazònica Sao Félix do Araguia en un missatge al seu compte de la xarxa social Twitter.

El bisbe de Balsareny té Parkinson des de fa uns quants anys, i és a Brasil des del 1968. Va decidir romandre a Sao Félix do Araguaia des del 1970, després que el Vaticà el retirés el 2005, per edat, de l'arquebisbat. Casaldàliga és un dels representants de la Teologia de l'Alliberament i crític amb la dictadura que va governar el Brasil entre 1964 i 1985, i s'ha negat a abandonar la ciutat amazònica malgrat les amenaces de mort que ha tingut i que el 2012 el van obligar a marxar de la regió una temporada.