La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va garantir que el govern estarà "molt vigilant" davant "totes i cadascuna" de les actuacions de la Generalitat i el Parlament i que no en deixarà passar "ni una" que sigui il·legal, i per això estudia si la conselleria d'Exteriors s'ajusta a la llei.

En roda de premsa després de la reunió del Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría va dir que el govern està a l'espera de l'informe de l'Advocacia de l'Estat sobre la fórmula utilitzada pel nou President català, Carles Puigdemont, a la seva presa de possessió.

A més, fonts del govern van explicar que també estan a l'espera que es publiquin les competències concretes de cada conselleria per veure si la d'Exteriors, que dirigeix Raül Romeva, s'adapta al que estableix la legislació respecte de les competències de les comunitats autònomes.

Tot això, segons va especificar la vicepresidenta del Govern espanyol en la roda de premsa, s'analitza també tenint en compte la doctrina del Tribunal Constitucional (TC) del 1992.

"No deixarem passar una actuació que pugui ser contrària a la Constitució o a les lleis", va subratllar abans de recordar que hi ha una declaració d'independència del Parlament català que ha estat declarada nul·la pel TC, que no pot produir efectes i que es va traslladar particularment a diversos responsables polítics.

Sáenz de Santamaría, que va assenyalar que no hi ha hagut cap contacte oficial amb el nou Govern català, li va demanar que s'ajusti a la legalitat i que respecti la Constitució i la voluntat majoritària de la societat de Catalunya, en la mateixa línia del que va reclamar diumenge el president del govern en funcions, Mariano Rajoy.

I és que, segons el seu criteri, a més de no respectar la Constitució i de vulnerar les lleis, la Generalitat catalana ha generat una fractura molt greu a la societat catalana.