Una mort per Ebola a Sierra Leone qüestiona el final oficial de l´epidèmia

L'OMS assegura que cal mantenir la vigilància extrema per evitar qualsevol nou contagi

16.01.2016 | 00:00

La mort per Ebola d'una dona al nord de Sierra Leone confirmada ahir, l'endemà que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) anunciés la fi del brot a l'Àfrica Occidental, ha posat en qüestió el tancament oficial de l'epidèmia.
La dona, que vivia en un poble proper a Guinea, va morir dimarts, però la causa de la mort no va ser revelada fins a tenir les conclusions de les anàlisis. Segons els mitjans locals, és l'única persona del seu entorn que ha mostrat símptomes, tot i que les autoritats busquen tots els seus contactes per fer-los proves.
Després de saber la notícia, alguns mitjans van criticar l'OMS per actuar de forma "precipitada", ja que el Govern coneixia l'existència d'un cas sospitós d'Ebola i estava esperant els resultats per confirmar el positiu. No obstant això, el portaveu de l'OMS, Tarik Jasarevic, va assegurar que aquest nou cas "demostra" el que s'ha dit durant l'anunci de la fi de l'epidèmia: "que hi ha un risc que ressorgeixi" perquè poden quedar traces del virus fins i tot quan el pacient s'ha curat completament. "És molt important que la gent entengui que la fi dels 42 dies no implica ja està, ja podem marxar. Al contrari, cal seguir molt vigilants", va subratllar Jasarevic.
Sierra Leone, declarada lliure d'-Ebola el 7 de novembre després de gairebé dos anys d'epidèmia i d'uns 4.000 morts, estava en el període de tres mesos en què l'OMS recomana "vigilància extrema" per controlar qualsevol nou contagi. "Encara esperem més esclats i hem d'estar preparats. Som en un període crític en l'epidèmia d'Ebola a mesura que passem de gestionar casos i pacients a gestionar el risc residual de noves infeccions", va declarar el representant especial de l'OMS per l'Ebola, el doctor Bruce Aylward.
Un cop passades tres setmanes des que es va produir el contacte -període d'incubació- i tots els sospitosos hagin donat negatiu dos cops al test, començarà de nou el període de 42 dies fins que Sierra Leone pugui ser declarat de nou lliure d'Ebola. Libèria ha anunciat tres ocasions aquest estatus, inclosa la de dijous, però en els dos primers cops han sorgit casos de cadenes de transmissió desconegudes. A Sierra Leone és el primera cop que es registra un nou cas després de ser declarada lliure d'Ebola. Segons l'OMS, la llarga durada de l'epidèmia va permetre fer diversos estudis i es va comprovar que l'Ebola pot romandre "adormit" en el semen dels homes que van sobreviure a la malaltia per períodes de fins a dotze mesos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

El president espanyol en funcions, Mariano Rajoy
Rajoy ofereix diàleg als socialistes per estudiar les seves demandes

Rajoy ofereix diàleg als socialistes per estudiar les seves demandes

La direcció de Ferraz assegura que s'abstindran "per a Espanya i per Espanya" i no per al PP

Ferraz i els barons socialistes tensen la corda perquè el PSC acati l´abstenció

Ferraz i els barons socialistes tensen la corda perquè el PSC acati l´abstenció

Iceta insisteix en el no a la investidura de Rajoy malgrat les fortes pressions de membres...

El PDECat fa una crida als catalans que se senten ´orfes´ i ´decebuts´

El PDECat fa una crida als catalans que se senten ´orfes´ i ´decebuts´

La coordinadora general del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), Marta Pascal, va fer una...

Què diuen els titulars en paper d´aquest dimarts?

Què diuen els titulars en paper d´aquest dimarts?

Fem un repàs als temes més destacats que trobaràs als quioscos

Enllaços recomanats: Premis cinema