L'exèrcit de Burkina Faso, ajudat per tropes franceses, va posar fi a ahir al segrest de l'hotel Splendid d'Ouagadougou, on un comando del grup gihadista Al-Qaida en el Magreb Islàmic (AQMI) s'hi va atrinxerar durant hores matant almenys 26 persones de 18 nacionalitats diferents i retenint-ne 156 més.

L'assalt terrorista es va iniciar divendres a les vuit de la tarda i no es va resoldre fins ahir al matí, la qual cosa va mantenir una bona part de la ciutat en estat de setge durant tretze hores. Segons fonts del Ministeri de Seguretat, va començar en un restaurant proper a l'hotel, situat al districte financer i també freqüentat per occidentals, personal de l'ONU i oficials de l'exèrcit francès. En aquest restaurant podrien haver mort deu persones a trets i unes altres 30 van quedar-hi retingudes.

Poc després, els terroristes van fer esclatar un cotxe a la porta de l'hotel -cosa que va arribar a provocar l'incendi de vuit vehicles més al carrer- i van accedir-hi disparant, segons va relatar el ministre de Funció Pública, Clément Sawadogo, que celebrava allí una reunió de la qual va aconseguir sortir indemne.

El govern de Burkina, que va informar de la mort de tres terroristes en l'acció militar posterior, va descriure els assaltants com "un àrab i dos africans". La resposta de l'exèrcit va disposar del suport de les forces franceses i agents dels serveis d'intel·ligència nord-americanes, que tenen bases al país per lluitar contra el gihadisme al Sahel.

Els terroristes es van atrinxerar amb els ostatges en les plantes superiors i van col·locar explosius en diverses parts de l'edifici, la qual cosa va dificultar l'acció dels soldats, que van haver d'avançar lentament assegurant cada planta.

Finalment, van abatre a trets els terroristes i van alliberar 126 persones retingudes a l'hotel, encara que es desconeix si alguna de les víctimes va morir en aquest tiroteig.

Quan la situació va quedar assegurada, el president del país, Christian Kabore, va visitar l'hotel i posteriorment va convocar una reunió extraordinària del Consell de Ministres en la qual es va decretar 72 hores de dol nacional.

Abans que conclogués l'assalt, un dels terroristes que van participar-hi va enviar dos missatges a l'agència privada mauritana Al-Ajbar, receptora habitual dels comunicats d'AQMI, per reivindicar l'atemptat, precisant que ha estat la facció d'Al-Murabitun, dirigida pel gihadista algerià Mojtar Belmojtar, que també està darrere l'atemptat a l'hotel Radison Blu de Bamako.

A més, ahir es va saber que a Burkina també s'ha segrestat un matrimoni de ciutadans austríacs al nord del país, prop de Mali, i sobre els quals encara no hi ha cap informació.