El president del Comitè de Govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va anunciar ahir que deixa el seu càrrec de líder de la formació, després dels resultats de les eleccions catalanes i generals en les quals el partit no va aconseguir representació. Durant la seva intervenció al Consell Nacional del partit, Duran -que feia 29 anys ininterromputs que ocupava el càrrec- va expressar que "no s'entendria" que, després dels resultats dels últims comicis del 27 de setembre i del 20 de desembre, "tot seguís igual" a la formació.

"Unió no ha aconseguit representació ni al Parc de la Ciutadella ni a la Carrera de San Jerónimo", va afirmar el dirigent nacionalista en referència al Parlament català i al Congrés, encara que va afegir que "això no vol dir que la situació sigui irreversible", tot i que, segons la seva opinió, "la gent no entendria que les coses seguissin igual". "La nit del 20 de desembre al carrer Nàpols [la seu del partit], vaig dir que assumiria responsabilitats, ja vaig recordar que quan se sabés el calendari electoral de Catalunya assumiria responsabilitats i és l'hora de ser conseqüent", va assegurar Duran, que va manifestar que deixa el càrrec "amb la consciència molt tranquil·la".

Visiblement emocionat i amb la veu entretallada, Duran va destacar que seguirà militant en el partit "mentre tingui vida" i va recordar que "Unió no és Duran". El ja exdirigent d'Unió va recordar que "després del 27 de setembre" va decidir posar el càrrec a disposició del partit, malgrat que en "aquell moment estava condicionat al calendari electoral".

La militància va demanar a Duran, per unanimitat, que seguís al capdavant del partit i que es presentés a les generals del 20-D: "em vaig creure amb el deure, més que no pas el dret, de presentar-me a les eleccions generals", va afegir ahir. "El resultat del 27-S no podia permetre que altres assumissin la responsabilitat de presentar-se a les generals", va dir Duran, que va reconèixer que no s'auguraven bons resultats per Unió després d'haver-se quedat sense cap representant a l'hemicicle català.

A Unió encara no han pres una decisió sobre qui substituirà Duran i Lleida com a president del Comitè de Govern de la formació i ni tan sols si la substitució es farà efectiva o el càrrec desapareixerà, encara que, de moment, el cap més visible passarà a ser el secretari general del partit democristià, Ramon Espadaler, que va ser el cap de llista d'UDC a les eleccions catalanes del 27 de setembre.

"Una enorme preocupació"

Al llarg del discurs del Consell Nacional d'ahir del partit, el ja expresident del comitè de govern d'Unió va posar de manifest que la situació a Catalunya i Espanya projecta "una enorme preocupació" entre "el món empresarial i al conjunt de les institucions europees" per la "incertesa de la situació política". Duran es va mostrar preocupat per la situació, tant a Catalunya com a l'estat, ja que va dir que "no és fàcil endevinar si hi haurà govern" a Espanya ni "qui l'integrarà i quins suports parlamentaris tindrà".

Duran també va destacar la demora a aconseguir un pacte de govern a Catalunya entre Junts pel Sí i la CUP, encara que va reconèixer que, si s'haguessin convocat eleccions autonòmiques el març, "no hauria estat bo per a Unió". Segons Duran, si s'haguessin celebrat uns nous comicis a Catalunya, "haurien posat en relleu que el camí escollit des del Parlament de Catalunya [amb la declaració del 9 de novembre], amb els vots de Junts pel Sí i la CUP, tindria menys suport que el 27 de setembre".

Finalment, l'exlíder d'Unió va voler subratllar que "la proclamació independentista unilateral no estava prevista en el programa electoral de Junts pel Sí".

Revertir la situació

Duran va afirmar ahir que Unió podrà revertir la seva situació en el futur perquè va valorar que les idees que defensa són les que necessita el país. "Ara la ciutadania no li dóna prou suport. No defalliu", va assegurar. Duran va animar la formació a "forjar" un espai catalanista, central i moderat "on Unió tingui un rol central i catalitzador".