Taiwan ha triat la candidata de l'independentista Partit Demòcrata Progressista (PDP), Tsai Ing-wen, com la seva primera dona presidenta i ha donat a aquest partit la majoria parlamentària, a la recerca del canvi i sense por de l'oposició xinesa.

Tsai va obtenir el 56,2 % dels vots, enfront del 31 % de Chu, del governant Partit Kuomintang (KMT), en uns comicis amb la més baixa participació històrica, el 66,13 %, va anunciar avui la Comissió Central Electoral de l'illa.

A més, el PDP va aconseguir la majoria absoluta al Parlament, ja que va aconseguir 67 dels 113 legisladors, mentre que el KMT va sofrir una derrota estrepitosa amb només 36 parlamentaris, segons els resultats preliminars, la qual cosa suposa la seva primera pèrdua de control del Parlament des del 1949.

La presidenta electa de Taiwan va anunciar ahir que el seu govern serà més proper al poble i defensarà la sobirania de la illa enfront de la Xina. "No és solament una victòria electoral, sinó una crida a formar un govern més en sintonia amb el poble i que protegeixi la sobirania", va insistir Tsai en el discurs de proclamació de la seva victòria.

Enmig de l'èxtasi dels seus partidaris després de vuit anys d'oposició del PDP, Tsai va anunciar que la seva victòria consolida la democràcia a l'illa i va prometre una seriosa "reforma" interna, a més d'una " política cap a la Xina predictible i estable", sense rebutjar els acords aconseguits fins avui.

El president i candidat presidencial del governant Partit Kuomintang, Eric Chu Liluan, havia concedit prèviament la seva derrota i demanat perdó als seus partidaris, després de la qual cosa va dimitir del càrrec per assumir tota la responsabilitat pel desastre electoral de la seva formació. "Felicito Tsai i el PDP per la seva victòria, que és també una responsabilitat sobre les seves espatlles, i espero que portin la República de la Xina, Taiwan, a un futur millor", va dir Chu, emocionat. El fins ara president del KMT va prometre que el seu partit "reflexionaria" per "captar el missatge dels electors" i que seria un partit opositor lleial i responsable, que reflectiria la voluntat popular. Tsai ha promès canvis radicals en la política de l'illa, amb més participació popular, benestar i fiscalització dels grups d'interès.