L'ofensiva del grup terrorista Estat Islàmic contra barris en mans del règim sirià de la ciutat de Deir al-Zur, a l'est de Síria, es va saldar ahir amb la mort de més de cent soldats i civils i la presa de prop de 400 ostatges.

L'escalada de l'ofensiva d'EI va començar dissabte a la nit quan vuit dels seus membres van atacar amb armes de foc l'hotel Al-Furat, on s'allotjaven membres de les forces governamentals sirianes al barri homònim, segons la ràdio Al-Bayan, que emet per internet i depèn dels gihadistes.

Els atacants van matar "desenes" dels membres de les forces sirianes, segons la font, i després van detonar les seves càrregues explosives, la qual cosa va elevar encara més la xifra dels morts.

Aquest atac va ser l'inici d'una àmplia ofensiva que va permetre a EI controlar la important població d'Al-Baguiliya, a vuit quilòmetres al nord de Deir al-Zur, i les zones perifèriques d'aquesta ciutat, conegudes com "El Pujol dels Combustibles", "El Magatzem de les Forces Especials", "La Torre de la Ràdio" i el centre urbà del complex residencial d'Al-Ruad.

Així mateix, els gihadistes van arrabassar a les forces governamentals, després de durs enfrontaments, algunes zones del barri d'Al-Muadafín, a l'oest de Deir al-Zur.

El director de l'Observatori Sirià de Drets Humans, Rami Abdelrahman, va confirmar a Efe que durant les últimes hores EI va executar 85 civils en la nova escalada de violència a Deir al-Zur i va segrestar 400 persones més.

A banda d'això, va afegir que 50 membres de les tropes governamentals i de les milícies afins van morir durant els xocs.

Familiars de soldats

La majoria d'aquestes persones, segons l'Observatori, van ser acusades pels gihadistes de ser familiars dels integrants de les forces de seguretat del règim o de grup armats que lluiten al costat de les tropes governamentals.

Tanmateix, l'agència oficial siriana de notícies, SANA, va augmentar la xifra de morts a les mans dels terroristes a 300 persones, incloses diverses desenes de nens i dones, que la majoria eren familiars de soldats destinats a Deir al-Zur.

Per la seva banda, en un comunicat difós en fòrums gihadistes, EI va acusar l'aviació de Rússia i del règim sirià de realitzar 150 bombardejos contra les seves posicions a Deir al-Zur des de l'inici de l'ofensiva a la localitat.

L'analista militar sirià, Ahmed Rahal, va dir a Efe que els gihadistes pretenen controlar Deir al-Zur per la seva ubicació estratègica, propera als pous de cru a l'est del país, la seva proximitat amb el riu Eufrates i les fronteres amb l'Iraq, on EI controla àmplies zones.

També va explicar que la importància de la urbs resideix també en la seva proximitat als fronts de batalla entre els gihadistes i els combatents kurds al nord-est de Síria, com a la província d'Al-Hasaka.

Rahal va explicar que durant les últimes hores, els gihadistes van arrabassar deu posicions a l'exèrcit sirià, quatre d'elles dins de la ciutat i sis a la seva perifèria. EI controlaria també el principal dipòsit d'aigua de la ciutat.

A més, va afegir que les forces governamentals controlen de moment les zones situades a l'oest i el nord-oest de la ciutat, inclòs l'aeroport de Deir al-Zur.

Mentrestant, EI llança els seus atacs tant contra les forces del règim com contra les de l'Exèrcit Lliure Sirià (ELS), que domina algunes zones de la població.