El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, va valorar ahir la renúncia de Duran i Lleida a seguir liderant el partit i va remarcar que "això no és un punt final d'Unió en absolut i tampoc és un punt i seguit, es tracta més d'un punt i a part". Així ho va indicar en una entrevista al programa El Suplement de Catalunya Ràdio, des del qual va considerar que la dimissió de Duran ha de servir per fer un "examen de consciència" i per reformular el partit per retornar al centre del catalanisme polític.

"Ens hem d'adaptar a una nova realitat i a una societat que ha canviat molt. Però creiem que tenim uns valors sòlids que potser ara haurem d'expressar de manera diferent i visualitzar amb cares renovades", va continuar explicant Espadaler. "Hem d'oferir una alternativa de catalanisme de soca-rel i amb unes línies vermelles molt clares en llengua, educació, cultura i model de societat", va reflexionar en veu alta el secretari general d'Unió, que va posar la vista en el proper congrés del 16 i 17 d'abril per dur a terme aquesta "renovació" a fons d'Unió. Espadaler, però, no va voler esclarir si es postularà com el relleu natural de Duran al capdavant de la formació: "això ja ho mesuraré", va sentenciar en aquest sentit.

Duran i la decisió de Pujol

El ja expresident del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va assegurar en una entrevista publicada ahir a La Vanguardia que "les coses haurien anat millor" si l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol hagués apostat per ell en comptes de fer-ho per Artur Mas. "Mas i jo vam començar amb una relació freda, però ara és afectuosa. Distant perquè cada un està al seu lloc. Va ser un bon president però en els últims anys s'ha equivocat. És la meva opinió. No és la de molts ciutadans, que és el que importa", va assenyalar. "M'ha costat més entendre la conversió independentista de Mas que la de Pujol", va recalcar abans de subratllar que "Pujol ja tenia de jove unes determinades conviccions nacionalistes, mentre que la posició de Mas va estar molt temps apartada de l'interès per la política".