En un any, el barri més ric de Barcelona, Pedralbes, s'ha enriquit, i el més pobre, Trinitat Nova, s'ha empobrit encara més. Aquest augment de la desigualtat és una de les dades més destacades del darrer Informe de Distribució Territorial de la Renda Familiar Disponible (RFD) per càpita a Barcelona, corresponent al 2014.

L'estudi indica també que la renda familiar mitjana a la ciutat creix l'1,1 % i que les rendes mitjanes són majoritàries, tot i que amb menys presència -i més empobrides-, que abans de la crisi. Per districtes, Sarrià-Sant Gervasi és el que acumula una renda més alta i Nou Barris, la més baixa. De fet, vuit dels deu barris més pobres corresponen a aquest darrer districte.

L'índex de Pedralbes se situa ara en 251,7 punts, alhora que el de Trinitat Nova torna a retrocedir i cau fins a 34,7. És a dir, que la renda del barri més ric és 7,25 vegades més gran que del més desafavorit.

Els índex s'obtenen a partir dels ingressos i la despesa en termes absoluts, així com amb la combinació, en termes relatius, de diverses variables relacionades amb la situació laboral, el nivell educatiu, la capacitat de consum i la situació patrimonial. Es calcula a cada barri centrant el valor de Barcelona en una base de 100. Pel que fa a la distribució de la renda per districtes, la situació és molt semblant a la dels anys anteriors. Tant en posicions com en valors, els districtes revelen una gran estabilitat, mantenint-se Sarrià-Sant Gervasi i Nou Barris en les posicions extremes.

En posicions intermèdies, les Corts -destacat en la segona posició-, l'Eixample i Gràcia per sobre de la mitjana, i Sant Martí, Ciutat Vella, Horta-Guinardó, Sants Montjuïc i Sant Andreu, per sota, tots ells amb valors entre el 73 i el 80 % de la mitjana i amb una mica més de la meitat de la població de la ciutat.

Creixement de Ciutat Vella

És destacable el creixement a Ciutat Vella, la renda del qual ha passat de la novena posició el 2007, a la sisena posició el 2014. Horta Guinardó passa de la sisena a la setena posició del rànquing de la riquesa dels deu districtes, mentre que Sant Andreu descendeix de la setena a la novena.

L'informe, que es presentarà a la Comissió d'Economia i Hisenda de dimarts vinent, recull que la Renda Familiar Disponible per càpita a Barcelona ha virat lleugerament a l'alça durant el 2014, després del descens dels darrers anys. Aquest augment de l'1,1 %, que l'ha situat en 19.335 ?, es sustenta en la millora de l'ocupació, de l'activitat empresarial i de la situació econòmica general. L'informe també revela que les rendes mitjanes continuen sent majoritàries a Barcelona, però inferiors als nivells d'abans de la crisis. Així, es constata que les rendes baixes continuen per sobre del 35 %, i les molt baixes, per sobre del 15,5 %.