Cinc militars francesos van morir ahir arrossegats per una allau als Alps que va afectar onze dels més de 50 efectius que participaven en un exercici a la regió, va indicar una portaveu de la delegació del Govern en el departament de Savoia.

Una persona, amb hipotèrmia greu, va ser traslladada a l'hospital de Grenoble, una altra, amb els mateixos símptomes però més lleugers, al de Saint-Jean-la-Maurienne, mentre que els altres quatre afectats tenen ferides lleus, va indicar un portaveu policial.

Va precisar que les tasques de rescat, en què van participar gendarmes especialitzats en muntanya i tres helicòpters, es van donar per acabades en estar localitzats tots els militars. L'allau va tenir lloc a primera hora de la tarda a una mica més de 2.000 metres d'altura, en una zona pròxima a la pista d'esquí de Valfréjus, a prop de la frontera amb Itàlia.

Els militars eren en una part del massís on hi ha pistes d'esquí, han indicat les fonts, que han assenyalat que pretenien accedir fins a un cim proper quan es van veure sorpresos per l'allau.

Les autoritats alerten aquests dies sobre els riscos d'allaus als Alps. Dimecres passat, dos escolars francesos i un esquiador ucraïnès van morir després de ser arrossegats en una zona tancada de l'estació de Deux Alpes.

En aquesta ocasió, malgrat que els militars estan habituats a combatre en condicions extremes en muntanya, l'allau els va sorprendre per diversos flancs, i va arrossegar-ne onze.

El president francès, François Hollande, va mostrar la seva tristesa pel drama i va enviar el condol als seus familiars. El ministre de Defensa, Jean-Yves Le Drian, viatjarà avui a la zona per expressar el seu suport als companys dels militars afectats.

Els militars que participaven en aquesta operació pertanyien al segon regiment estranger de legionaris de Sant-Christol, un destacament basat una mica més al sud del lloc de l'accident i especialitzat en el combat en zones escarpades.

El 2012, aquest mateix regiment ja va patir un accident similar en què cinc soldats van ser arrossegats per una allau, encara que en aquella ocasió només hi va haver una víctima mortal.

A l'hora de tancar aquesta edició, les circumstàncies de l'accident no havien estat encara dilucidades i la Fiscalia ha obert una investigació per determinar-les.

En l'accident de dimecres passat, el monitor dels alumnes, procedents de Lió, està imputat per homicidis involuntaris.