Els primers acusats que van declarar ahir com a autors de l'assalt al Centre Cultural Blanquerna l'11 de setembre del 2013 van afirmar que van anar a la seu de la Generalitat a Madrid a títol personal per participar en una protesta pacífica per la seva estima a Espanya.

"No ho vam fer amb consciència de delinquir sinó per amor a Espanya", va subratllar el dirigent de Democràcia Nacional (DN) Pedro Chaparro, que va ser el primer de les 15 persones que seuen al banc dels acusats a donar explicacions per aquests fets.

Els primers acusats van negar haver portat banderes d'organitzacions d'extrema dreta i van dir que només van veure banderes espanyoles. Chaparro va negar haver tingut cap tipus d'actitud violenta a les instal·lacions de Blanquera i va manifestar que el cop que li va clavar a un càmera de TV3 va ser un acte reflex. "No volia danyar la càmera ni el treballador", va afirmar. Amb tot, es va definir com a impulsiu i va afirmar que ell mostra la seva "impulsivitat" si toquen el seu "amor per Espanya".

Va tancar la declaració dient que ell no va ser l'autor intel·lectual de l'entrada a Blanquerna i assegurant que un agent de policia el va maltractar en la seva declaració després de ser detingut. També va negar que usés el càrrec del seu pare a la policia per mirar d'influir sobre l'agent que el va interrogar. Així mateix, va reconèixer que les persones que van entrar al Centre van corejar consignes com "no nos engañan, Cataluña es España", i que no va veure ningú ruixant els assistents amb un esprai de gas pebre. La de Chaparro va ser la declaració més destacada d'una sessió en què també va donar explicacions la seva dona, Paula Mijares, que va reproduir pràcticament completa la declaració de Chaparro.