Podem va registrar ahir al Congrés la seva petició per constituir-se com un sol grup parlamentari en el qual s'integraran com a agrupacions seves aliances territorials a Catalunya (En Comú Podem) i a Galícia (En Marea).

Podem-En Comú-En Marea és el nom amb què van registrar la petició de constitució de grup parlamentari a punt ja de tancar-se el registre, a les vuit del vespre, acord del qual han quedat fora els quatre diputats de Compromís, que han sol·licitat formar grup propi, tot i tenir només quatre diputats.

El president del grup parlamentari serà Pablo Iglesias; com a portaveu al Congrés dels Diputats figura el número dos del partit, Íñigo Errejón; i com a portaveus adjunts la secretària de coordinació d'àrees, Irene Montero, i els diputats d'En Comú, Xavier Domènech, d'En Marea, Alexandra Fernández, i de Podem a València, Ángela Ballester.

La secretària general del grup serà la responsable d'Anàlisi i Programa de Podem, Carolina Bescansa.

Errejón va definir el grup parlamentari com un "grup plurinacional d'organització confederal", que tindrà en igualtat de condicions una agrupació parlamentària catalana, gallega i valenciana (aquesta última formada pels diputats de la formació per València més un independent), que tindran portaveus, agenda i maneig dels recursos propis i que mantindran la seva autonomia política, "en peu d'igualtat", va insistir.

Amb aquesta fórmula acordada davant el rebuig de PP, PSOE i Ciutadans a acceptar els quatre grups parlamentaris que reclamaven Podem i les seves aliances territorials, Errejón va considerar que es recull el missatge de fraternitat i de reconèixer la diversitat amb què van concórrer a les eleccions i que altres formacions no han entès.

Davant els que han estat "jugant fins al final intentant sembrar divisió i intentant afeblir la candidatura del canvi", Errejón va assenyalar que amb la configuració d'aquest grup Podem i els seus aliats han estat "a l'altura".

I han demostrat "amb fets" que les coses es poden fer "de manera diferent" i "en igualtat de condicions". Aquest grup, va subratllar Errejón, reflecteix el que sempre ha defensat Podem, que és "construir la fraternitat des de la diversitat territorial".

En total s'han presentat vuit peticions per formar grup al Congrés. A part del de Podem, són el PP, PSOE, Ciutadans, ERC-Bildu-IU, Democràcia i Llibertat, PNB i Compromís. La Mesa del Congrés es reunirà avui a les 11.00 del matí per estudiar les propostes i prendre una decisió sobre cadascuna d'elles.

Els diputats dels partits que no formen part de cap de les peticions per crear grup o els de les que no prosperin passaran al grup mixt.

El grup majoritari és el del PP, que té 119 diputats, en comptes dels 123 obtinguts en les eleccions, ja que surten d'ell els dos diputats d'UPN i el de Fòrum Astúries per integrar-se al grup mixt, igual que Pedro Gómez de la Serna, després de donar-se de baixa del partit pel seu cas de presumpte cobrament de comissions a empreses.

El segon més nombrós és el PSOE, amb 89 diputats, que en perd un perquè el representant de Nueva Canarias (NC), amb el qual va concórrer en coalició a les eleccions a les illes, passa també al grup mixt.

Ciutadans tindrà espai propi amb 40 diputats, mentre que els nou d'ERC han registrat grup amb els dos parlamentaris d'EH Bildu i els dos d'IU, si bé aquests ja han manifestat la seva intenció d'anar-se'n al mixt un cop s'hagi constituït el grup parlamentari dels republicans.

Democràcia i Llibertat (DIL), amb vuit diputats, i PNB, amb sis, també tindran cadascun el seu grup separat.

A l'expectativa que s'aclareixi la situació de Compromís i del que decideixi finalment Izquierda Unida, el grup mixt quedaria integrat per UPN, Fòrum, Coalició Canària i l'exmembre del Partit Popular Pedro Gómez de la Serna.