Directius d'Acciona Infraestructures, FCC Construcción i l'empresa Pipeline figuren entre els detinguts pel frau destapat en l'entitat pública Acuamed, dependent del ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, els màxims responsables de la qual van ser rellevats ahir.

La Guàrdia Civil va detenir tretze persones presumptament relacionades amb un frau en contrac-tes d'Aigües de les Conques Mediterrànies (Acuamed), entre ells el seu director general, Arcadio Mateo del Puerto, i la seva directora d'Enginyeria, Gabriela Mañueco. Tots dos van ser rellevats ahir pel seu Consell d'Administració, segons va informar el secretari d'Estat de Medi Ambient, Pablo Saavedra, que al seu torn presideix l'empresa pública.

A més de les destitucions, el ministeri ha donat instruccions a l'Advocacia de l'Estat per personar-se en la causa. Entre els detinguts figura el president de FCC Construcción, Miguel Jurado, el director d'Infraestructures a Espanya d'Acciona Infraestructures, Justo Vicente Pelegrini, i el president de l'empresa Pipeline, Manuel Moreno Maestre.

Fonts de la investigació van informar de la presència dels directius entre els arrestats en l'operació Frontino, desenvolupada per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil i dirigida per la Fiscalia Anticorrupció i el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco, per presumptes delictes de prevaricació, suborn i malversació de cabals públics.

Se'ls acusa de participar en un frau que podria arribar als 25 milions d'euros.

Els detinguts seran interrogats demà a l'Audiència Nacional pel jutge Eloy Velasco. Els propers dies es procedirà a citar en qualitat d'investigades 35 persones. El PSOE va demanar ahir la compareixença de la ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, perquè expliqui aquest "escàndol de corrupció alarmant".

Segons la Memòria anual d'Acuamed del 2014, l'empresa pública executa 22 projectes hidràulics amb una inversió de 3.614 milions d'euros, sobretot plantes dessalinitzadores. El 31 de desembre del 2014 presentava una tresoreria disponible de 288 milions i un patrimoni net de 2.390 milions. El principal origen dels seus recursos són fons europeus.

La portaveu d'Esquerra Unida a l'Eurocambra, Marina Albiol, va preguntar a la Comissió Europea si exigirà la devolució de fons europeus rebuts en cas de confirmar-se els delictes.