Desenes de manifestants a Moldàvia van entrar ahir a la seu del Parlament, després que el Legislatiu aprovés la composició i el programa del nou govern encapçalat per Pavel Filip.

Els opositors més radicals al nou Executiu del primer ministre van trencar un cordó policial i van aconseguir enderrocar una de les portes de l'edifici amb la intenció d'accedir a l'interior, però van ser aturats per un segon cordó de seguretat.

Els manifestants es negaven a abandonar l'accés al Legislatiu i als crits de "el Parlament és nostre", "som el poble" i "la policia, fora del Parlament" van oferir als agents de la llei que es retiressin de l'edifici, segons van informar mitjans locals.

Milers de manifestants envoltaven la seu de la cambra amb l'exigència que el Parlament es dissolgui i es convoquin noves eleccions generals.

Alguns de les desenes de periodistes bloquejats a l'edifici després de cobrir la investidura de Filip van informar que la policia va arribar a utilitzar gas lacrimogen contra els opositors, alhora que altres van assenyalar que els manifestants més radicals van llançar bombes de fum contra les forces de seguretat.

Els líders de la protesta davant del Parlament mostraven divisió sobre els passos a seguir a partir d'ara. Mentre que alguns dirigents de l'heterogènia plataforma cívica Dignitat i Justícia (DA) comandaven els exaltats, altres van demanar als manifestants que abandonessin l'edifici, igual que van fer el Partit Socialista i l'extraparlamentari Nostre Partit, representants de l'esquerra prorussa moldava. "No som vàndals, som majoria. No podem enfrontar-nos a la policia ni prendre edificis públics. No volem disturbis. Volem eleccions anticipades", va dir Ígor Dodon, líder dels socialistes, principal partit de l'oposició. El líder de DA, Andrei Nastase, va lamentar que "no es podran evitar provocacions" i va demanar als seus coreligionaris que no permetin "confrontacions i disturbis".

El Parlament de Moldàvia va aprovar ahir la composició i el programa del nou Govern encapçalat per Pavel Filip, un candidat de compromís amb el suport de la majoria parlamentària per posar fi als tres mesos d'incertesa. El petit país, el mes pobre d'Europa, està sense govern des que una moció de censura destituís l'executiu de Valeri Strelets a final d'octubre.

La crisi ve de lluny, i tant els opositors prorussos com DA demanen des de fa mesos la dimissió del president Nicolae Timofti i la celebració de nous comicis.