El Parlament va aprovar ahir per unanimitat una proposta de resolució que estableix el retorn de la paga extra retallada el 2012 als treballadors públics entre aquest any i, com a màxim, el primer trimestre del 2018.

La Mesa de la Funció Pública decidirà si el pagament serà esglaonat o no i com es calendaritzarà. L'oposició en bloc, inclosa la CUP, reclamava inicialment en la seva proposta que es retornés la paga al llarg del 2016, però JxSí s'hi va oposar al·legant que el desemborsament d'uns 440 milions d'euros ara és insostenible i va presentar una esmena a la resolució original. Fruit de les intenses negociacions entre els grups i els sindicats, s'ha arribat a un acord que evita que JxSí i la CUP votessin diferent ja en el primer ple de la legislatura i també evita la primera derrota de Junts pel Sí.

L'esmena estableix que "de manera gradual" es retorni la paga extra retallada l'any 2012 al sector públic. El calendari d'abonament serà dissenyat per la Mesa de la Funció Pública, que aplega representants de la Generalitat i els sindicats. El compromís és ingressar "el que resta de la paga del 2012 entre 2016 i 2017, fixant com a límit per a la liquidació íntegra com a màxim el primer trimestre del 2018", segons recull el text. A més, insta el Govern a presentar un calendari per recuperar la totalitat dels dies de permís i vacances per raó d'antiguitat en l'exercici 2016, i establir un calendari de pagament per a les pagues eliminades els anys 2013 i 2014 i també per al restabliment de la resta de drets laborals i socials suspesos.

El diputat de JxSí Sergi Sabrià va celebrar l'acord, que va qualificar de "potent", i va argumentar que és la millor solució perquè el text que proposaven la resta de grups inicialment no s'hagués pogut complir.

Pel que fa a C's, Joan Garcia va felicitar la feina que sindicats i treballadors públics han fet per poder arribar a l'acord. Garcia va destacar que la proposta de resolució ha servit per pressionar el Govern en una disputa que la resta de comunitats autònomes ja han començat a resoldre a partir de la negociació i diàleg amb els mateixos treballadors. Una de les principals crítiques que els grups de l'oposició han fet al Govern anterior ha estat l'acusació de "manca de diàleg" amb els treballadors públics.

La diputada del PSC Alícia Romero va recordar que les reunions amb els representants dels funcionaris van acabar sense cap acord i que no ha estat fins que el nou executiu s'ha vist "amb l'aigua al coll" que ha acceptat negociar un calendari de pagaments.

El diputat de Catalunya Sí que es Pot Marc Vidal és de l'opinió que l'actual Govern representa exactament el mateix que el que encapçalava en solitari CDC amb el suport parlamentari d'ERC. Un govern que va "abusar" dels treballadors públics, els va retallar les pagues del 2012, 2013 i 2014, a més d'altres drets laborals, mentre seguia pagant "religiosament" les concessionàries d'autopistes.

La diputada del PPC María José García Cuevas ha contrastat la situació d'un funcionari català amb la d'un treballador públic de la resta de l'Estat, que no ha tingut la retallada de la paga del 2013 i el 2014 i ja ha cobrat el 50% de la del 2012. Per part de la CUP, Benet Salellas va carregar contra PSC i PPC per obviar en tot aquest debat que els seus partits en l'àmbit espanyol van aprovar una reforma de la Constitució que diu que "primer són els mercats i els interessos del deute i després la resta".