La Mesa del Congrés va rebutjar ahir la sol·licitud de grup parlamentari conjunt d'ERC, IU i EH-Bildu, i la dels quatre diputats de Compromís que es van separar del grup de Podem i les seves tres confluències territorials.

Així ho va confirmar el president del Congrés, Patxi López, que va explicar que el grup d'ERC-IU-Bildu ha estat rebutjat pels tres membres de la Taula del PP i els dos de C's, que entenen que es tracta d'un "frau de llei" per cobrar subvencions per l'enviament de propaganda electoral, fet que requereix grup propi.

El grup de Compromís va ser vetat perquè no compleix el requisit mínim de cinc diputats, i només va tenir el suport dels dos vocals de Podem. La Mesa va decidir donar de termini fins demà per presentar recursos de reconsideració sobre la formació de grups, segons va explicar López. La Mesa es reunirà dimarts per deliberar sobre els recursos. López va admetre la seva sorpresa per la decisió de PP i C's de rebutjar el grup d'ERC, EH-Bildu i IU, tot i que tenia el vistiplau dels informes jurídics de la Cambra que no veien cap irregularitat. Va assenyalar que PP i C's han argumentat el "frau de llei" perquè EH-Bildu només s'uniria a aquest grup per cobrar subvencions per després sortir, mentre que sí admetrien que ERC tingui grup sense IU i Bildu.

Un extrem que després va confirmar Ignacio Prendes, secretari segon de la Mesa com a representant de C's, que va puntualitzar que, tot i que l'informe dels serveis jurídics no adverteix cap il·legalitat, s'ha de posar fi a determinades pràctiques.

El portaveu del PSOE, Antonio Hernando, va discrepar en afirmar que PP i C's "el que han fet és saltar-se" els informes favorables de la Cambra per vetar el grup d'ERC, Bildu i IU. "Som clarament davant un frau de llei", va sostenir Prendes després d'incidir que no s'ha de permetre la constitució d'un grup només per cobrar subvencions. "No mirarem cap a una altra banda", va afegir Prendes, després d'assegurar que ahir "el canvi" va arribar a la Mesa amb aquesta oposició als "mals costums".

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va argumentar a més que el Tribunal de Comptes adverteix que aquest tipus de grup podria ser un frau que derivaria en un procés "d'abast econòmic" contra els que ho formulen. La Mesa, va dir Hernando, no pot prendre decisions que pu-guin suposar frau de llei, i per això considera que s'ha d'estudiar l'assumpte i demanar fins i tot un informe al Tribunal de Comptes.

En tot cas, va assenyalar que aquesta decisió no implica que el PP negui a ERC el grup propi, perquè Esquerra "compleix els requisits".

"Però aquesta aliança amb caràcter merament instrumental per cobrar dos milions d'euros o els que siguin em sembla que és un frau de llei i, per tant, crec que és important que l'examini la Cambra", va afegir. ERC va anunciar que ahir mateix ja faria la petició per formar el grup en solitari.

Podem, segons va confirmar la vicepresidenta tercera de la Mesa, Glòria Elizo, va votar com el PSOE a favor de la constitució del grup d'ERC, IU i Bildu i considera inadmissible que hagi estat vetat.

El secretari quart de la Mesa, Marcelo Expósito (En Comú Podem), va defensar que el reglament permetia l'existència de quatre grups de la formació lila i les seves confluències. No obstant això, i davant el rebuig ferm i "innecessari" de PP, PSOE i C's, van optar per "no perpetuar" la discussió i presentar un sol grup "que emfatitza el seu caràcter confederal i plurinacional" per "començar a treballar com més ràpid millor". D'altra banda, López va explicar que Democràcia i Llibertat i el PNB podran tenir la denominació de grup català i basc, com havien demanat, tot i l'oposició de C's.

Hi va haver els dos vots en contra de C's, perquè la resta de partits entenen que no s'apropien del gentilici ja que el nom concret és Grup Català DiL i Grup Basc EAJ-PNB, perquè "s'adjectiven" amb els noms de totes dues formacions polítiques.