La majoria d'espanyols (66%) està a favor que la UE controli millor les fronteres exteriors per evitar l'arribada massiva de refugiats i immigrants econòmics il·legals, segons el baròmetre del Reial Institut Elcano, presentat ahir, en què el terrorisme gihadista es percep com la principal amenaça per a Espanya.

En l'enquesta, feta del 10 al 23 de novembre del 2015, es mostra que els atemptats del 13 de novembre a París van tenir un "impacte clar", va assenyalar Carmen González Enríquez, directora de l'Observatori d'Imatge Exterior d'Espanya i investigadora principal del Institut Elcano, encarregada de presentar el baròmetre. Des d'aquesta perspectiva s'entén també, segons González Enríquez, que hi hagi un augment "molt substancial" de les persones que opinen que la despesa militar s'ha de mantenir, un percentatge que ha passat del 28 al 50% respecte a l'últim baròmetre. O que, per exemple, en l'ordre de prioritats pel que fa als objectius de la política exterior figuri en primer lloc "combatre el terrorisme gihadista" davant de "lluitar contra el canvi climàtic".

En aquest ambient, es detecta una "polarització" més gran de la societat espanyola quant a participar en operacions militars internacionals, amb el 51% a favor i el 42% en contra, perquè s'ha reduït el percentatge dels que no contesten.

També hi ha una majoria d'enquestats, "encara que no aclaparadora", que es manifesten a favor de l'ús pels Estats Units de la base aèria de Morón de la Frontera, a Sevilla (50%), i del port de Rota, a Cadis (51 %), en aquest marc de desig de més seguretat.

González Enríquez vaticina que l'impacte dels atemptats del 13-N a París en l'opinió pública durarà. Així mateix ho estén també a la percepció dels espanyols davant els refugiats i immigrants, sobretot des que es va descobrir que alguns dels terroristes de París havien entrat a Europa en aquest flux.

L'actitud dels espanyols respecte a què fer davant l'arribada de refugiats i immigrants econòmics irregulars a Europa, que el 2015 van superar el milió de persones, és previnguda i està dividida. Una gran majoria (73%) creu que la integració dels refugiats a Europa no serà fàcil, que Europa té un límit d'acollida (72%) i que ha de controlar millor les seves fronteres exteriors per evitar aquestes arribades (66%), cosa que reflecteix una postura reticent.

La posició de la Comissió Europea i del Consell de la UE d'acollir els que tenen dret d'asil i tornar els immigrants econòmics il·legals s'enfronta a Espanya a una divisió d'opinions, amb el 45% a favor i el 46% en contra.