El jutge britànic assenyala Putin com a responsable de la mort de Litvinenko

Segons el magistrat, el president rus "probablement" va donar l'autorització final

22.01.2016 | 00:00
El president rus, Vladímir Putin
El president rus, Vladímir Putin

El president rus, Vladímir Putin, va donar "probablement" l'autorització final d'assassinar l'exespia Aleksandr Litvinenko, enverinat a Londres el 2006, segons ha conclòs la investigació pública sobre l'antic agent del KGB.
El jutge Robert Owen, a càrrec d'aquesta perquisició britànica, va considerar que l'operació per matar Litvinenko a Londres va ser planificada pel Servei Federal de Seguretat rus (FSB, successor de l'extinta KGB) i aprovada probablement després per Putin.
L'exagent va morir el 23 de novembre del 2006 en un hospital de la capital britànica després de ser enverinat amb la substància radioactiva poloni 210, continguda en un te que va prendre en un bar de l'hotel Millenium de Londres l'1 de novembre d'aquest any. El magistrat també va assenyalar com a autors materials de l'assassinat els ciutadans russos Andrei Lugovói i Dmitri Kovtum, amb els quals Litvinenko es va reunir la tarda que va prendre el te enverinat.
En resposta a l'explosiva conclusió del jutge, el govern britànic va disposar la congelació dels actius de Lugovói i Kovtum, alhora que va anunciar la convocatòria al Foreign Office de l'ambaixador rus a Londres, Alexander Yakovenko.
En una declaració parlamentària, la ministra d'Interior, Theresa May, va considerar que el cas de Litvinenko suposa una "evident i inacceptable violació" del dret internacional, si bé va admetre que la conclusió no resultava ser cap "sorpresa".
La ministra va subratllar que el govern es pren "molt seriosament" l'anàlisi del magistrat, i va deixar clar que estudiarà acuradament el contingut de l'informe per establir possibles mesures. Després de conèixer la indagació, la vídua de l'exespia rus, Marina Litvinenko, va expressar la seva satisfacció perquè la Justícia britànica hagi implicat Putin en l'assassinat del seu marit.

"Humor britànic", segons el Kremlin
El Kremlin va qualificar ahir d'"humor britànic" la conclusió de la investigació de Londres que considera que l'assassinat de l'exespia Aleksandr Litvinenko va ser "probablement" aprovat pel president rus, Vladímir Putin.
"En general, això es pot atribuir a aquest humor britànic tan refinat", va dir el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, que va advertir que aquest informe "enverinarà encara més l'atmosfera de les nostres relacions bilaterals".
Per a Peskov, el procés sembla una broma "pel fet que una investigació pública i oberta es basi en dades secretes d'uns serveis d'intel·ligència que no es nomenen, i perquè el veredicte, que se sosté en aquestes informacions efímeres, empra amb assiduïtat paraules com possiblement i probablement".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Boira i mínimes entre els 8 i els 13 graus durant aquest divendres

Les màximes es mouran entre els 18 i els 23 graus a les hores centrals del dia

Disminueixen les demandes de divorci al Bages i al Moianès

Disminueixen les demandes de divorci al Bages i al Moianès

El nombre de demandes es manté al Berguedà i augmenta lleugerament a l'Anoia

Les demandes de dissolució matrimonial al Bages i al Moianès disminueixen un 8,5%

Les xifres es mantenen a l´Anoia i augmenten un 15% al Berguedà

Rajoy no és investit en primera votació en votar ´no´ la meitat de diputats

El candidat del PP no ha aconseguit la confiança suficient de la cambra en haver sumat almenys 176...

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema