El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, va advertir ahir que la mesura del ministeri d'Indústria d'incrementar el 3,3 % el preu de la bombona de butà "és incongruent amb les polítiques socials dirigides a combatre la pobresa energètica".

El defensor del ciutadà català recomana des de fa temps establir un preu social per a les bombones de gas butà per tal de poder lluitar contra la situació de pobresa, que afecta milers de persones i llars a Catalunya.

Aquesta és una de les recomanacions incloses a l'Informe del Síndic de Greuges sobre pobresa energètica de l'any 2013, i a l'Informe del dret als subministraments bàsics (electricitat, aigua, gas), de l'any 2014.

En una nota de premsa, Ribó va advertir ahir que molts usuaris de gas butà entrarien dins de la categoria de consumidors vulnerables, com el col·lectiu de persones grans, i desaprova que la pujada s'apliqui justament els dies de més fred de l'any. Rafael Ribó va anunciar que es dirigirà de nou als organismes catalans i estatals competents perquè tinguin en compte les seves consideracions i fixin un preu social per al butà.

El gas butà és una font d'energia tradicionalment utilitzada en bombona de 12,5 quilos i té un preu màxim fixat periòdicament pel ministeri d'Indústria, Energia i Turisme.

Aquests preus afecten les bombones de gas butà, un gas liquat del petroli (GLP) amb un envasament de càrrega igual o superior a 8 kg i inferior a 20 kg, ja que, per contra, el preu és lliure per a les bombones de 6 kg o inferiors (també conegudes com a càmping gas).

Les noves tarifes sobre la bombona del gas butà s'apliquen oficialment des del dimarts 19 de gener del 2016.