El Consell de Ministres va decidir ahir donar instruccions per recórrer davant el Tribunal Constitucional les funcions de la conselleria d'Exteriors de la Generalitat de Catalunya i la comissió d'estudis del Procés Constituent que es crearà al Parlament.

La vicepresidenta del govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar aquesta decisió de l'Executiu, adoptada després d'estudiar els corresponents informes presentats pels ministres d'Hisenda i Administracions Públiques i de Justícia.

Així, l'Executiu impugnarà el decret que regula les atribucions de la Conselleria d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat en tant que també està recorreguda la llei d'Acció Exterior catalana. La Conselleria, dirigida per Raül Romeva, és una de les principals novetats de l'Executiu del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

El Consell de Ministres també va decidir recórrer la creació de la comissió d'estudi del Procés Constituent al Parlament, aprovada el dimecres 20 de gener gràcies al vot favorable de Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí Que es Pot.

Es tracta d'una comissió per abordar el "caràcter i principis marc d'un procés constituent a Catalunya", a més de la "identificació de les reformes de canvi social, polític i nacional que han de configurar aquest procés". Encara que inicialment havia de tenir rang legislatiu, Jxsí i la CUP van acceptar rebaixar la comissió a només d'estudi per tenir el suport de Sí Que Es Pot, eliminant a més el terme Transició Nacional del nom.

La vicepresidenta del govern va explicar que encara no s'ha decidit la fórmula per acudir al TC, és a dir, si s'interposarà un recurs d'inconstitucionalitat o un conflicte de competències entre administracions. Respecte a la conselleria d'Exteriors, Sáenz de Santamaría va dir que, amb la seva creació, el Govern català desenvolupa la Llei d'Acció Exterior de la Generalitat que va ser recorreguda per l'Executiu davant el TC, que encara no ha sentenciat sobre el recurs.

El que estudien els serveis jurídics de l'Estat és la fórmula "per posar de manifest que s'ha produït aquest desenvolupament" de la llei recorreguda pel Govern central.

Si no es tractés del desenvolupament d'aquesta llei, ha continuat la vicepresidenta, la fórmula per acudir al TC seria "claríssimament" un conflicte de competències però com que "hi ha un procés obert sobre la mateixa qüestió" i "porta causa de l'anterior", s'està estudiant.

Respecte a la comissió d'estudi, la vicepresidenta ha assenyalat que la proposta que es va portar a la Junta de Portaveus de la cambra autonòmica va ser una "comissió legislativa de procés constituent". En aquella reunió, va argumentar, el secretari general del Parlament va advertir que es tractava "claríssimament" d'una infracció de la sentència del Constitucional que prohibia obrir un procés d'aquesta naturalesa, per això "es va transformar en comissió d'estudis".

"Indubtablement, aquest Govern ha de tenir prou agilitat i, també, prudència, per evitar que el que volia fer-se d'una manera no acabi convertint-se en una altra a través d'una altra fórmula", va declarar Sáenz de Santamaría.

El govern, va afegir, analitzarà "molt bé" a què "es dedicarà la comissió i quin serà el futur de les decisions que aquí s'adoptin", amb l'objectiu de veure "si algunes coses es fan per evitar-ne d'altres "mitjançant un ús del dret que tampoc està permès".

El govern central, en canvi, no recorrerà al Constitucional la fórmula que va utilitzar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per prendre possessió, perquè entén que no seria estimada ja que va jurar la Constitució en assumir l'escó al Parlament.