El president del Congrés, Patxi López, va dir ahir que la decisió de Mariano Rajoy de no presentar encara a una sessió d'investidura en no comptar amb els suports suficients demostra que l'escenari polític després del 20D, sense majories clares, obliga a "parlar molt".

"És un temps nou en la política d'aquest país, i això ens ha de fer entendre que cal parlar molt", va dir Patxi López als periodistes al Congrés després de tornar de Sarsuela on Felip VI li va comunicar que el president del Govern en funcions declina per ara presentar-se com a candidat a l'Executiu.

López, convençut que segurament aquests dies es tornaran a viure més situacions "inèdites", va afirmar que va veure el Rei en el seu paper, "assumint la responsabilitat" que té per intentar en una nova ronda de consultes que hi hagi un candidat al govern .

No va voler fer pronòstics de si en aquesta segona ronda, que començarà dimecres, el Monarca podria proposar al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, tenint en compte l'oferta que ahir li va posar damunt la taula el líder de Podem, Pablo Iglesias, per formar també govern amb IU. "Això ho haurà de decidir el Rei en base a les consultes", va contestar.

Buscar suports

El vicesecretari general d'Autonomies i Ajuntaments del PP, Javier Arenas, va valorar la decisió de Mariano Rajoy de no prestar-se a "espectacles que no tinguin a veure amb la realitat", per no voler sotmetre's encara a la investidura, i de seguir buscant suports "fins a l'últim minut".

En declaracions a Efe, Arenas va advertir d'altra banda que el PSOE "es juga dècades del seu futur" en les decisions que ha d'adoptar a partir d'ara.

El dirigent popular va considerar "realista" la posició de Rajoy, que "s'entén des del sentit comú i el respecte als milions de votants del PP". Va subratllar el fet que el president en funcions mantingui la seva candidatura, que "encara no pot prosperar", i va assegurar que Rajoy "seguirà buscant una majoria estable fins a l'últim minut". A més, va considerar que "després de la posició de Pablo Iglesias", Rajoy "no podia sotmetre a la investidura" perquè "mai no es prestarà a espectacles que no tinguin a veure amb la realitat".