El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, va assenyalar que el seu partit està obert a parlar del suport a un hipotètic govern PSOE-Podem "sense línies vermelles", però va insistir que fins al moment no tenen cap proposta i quan es la facin decidiran segons el programa que els exposin.

Esteban va criticar la manera en què el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha anunciat la seva voluntat de formar un Govern del canvi amb PSOE i IU, i de ser vicepresident.

Esteban va assenyalar que li ha semblat "una forma molt curiosa de negociar" i que no està d'acord amb Iglesias "quan diu que primer cal dir-li al Rei el que es pensa i després es comença a negociar".

"No sé si és falta d'experiència negociadora, que no ho crec, però aquest estil d'una roda de premsa, de demanar la vicepresidència, de càrrecs, no de continguts, no és la millor manera de començar a negociar", va subratllar, i va afegir que aquesta manera de procedir "no és innocent". Esteban v arribar fins i tot a plantejar-se "el dubte de si vol realment negociar o rebentar i bloquejar qualsevol acord amb el PSOE". "Ja ho veurem", va remarcar.

"Les coses no es fan així, no ens sentim vinculats ni amb les formes ni amb un procés que s'iniciï com ha fet Pablo Iglesias. Les coses es fan d'una altra manera, com s'han de fer, i ell sap a què ens referim" perquè "està condicionant ja a l'altra part en públic i sense parlar prèviament". "Nosaltres som molt més seriosos", va dir.

Respecte a la posició del seu partit, el portaveu va remarcar que "qui decidirà on van els sis vots del PNB serà el PNB" i va insistir que no tenen "línies vermelles" en una hipotètica negociació.

"Tot i el que apareix en alguns mitjans, no hi ha res d'això. Des del primer dia no es poden entrar a negociar amb ratlles vermelles. S'han confós propostes inicials en la ponència d'autogovern del Parlament Basc amb una negociació de govern" , va assenyalar.