El secretari d'Organització del PSOE, César Luena, va titllar ahir Mariano Rajoy d'actuar com un "triler" i un "antisistema" per la seva decisió de no sotmetre's de moment a la investidura, el que considera un pas "molt irresponsable".

Luena, en una compareixença davant els mitjans a la seu de Ferraz, va carregar contra Rajoy després del seu anunci que declina ara per ara intentar formar govern en no tenir els vots suficients. "Ens sembla una decisió molt irresponsable, que és més pròpia d'un triler que d'un president en funcions d'Espanya", el va acusar el dirigent socialista. Segons el parer de Luena, Rajoy està "derrotat, esgotat i aïllat" i "ha dimitit de la responsabilitat" del seu càrrec, per la qual cosa el va advertir que "si no pot afrontar la seva investidura, se n'hauria d'anar". En desconèixer l'abast del pas donat per Rajoy, el va instar a aclarir si renunciarà o no a aspirar a ser reelegit.

Mentrestant, el secretari d'Organització va subratllar que el PSOE serà "molt respectuós amb els temps i els procediments i molt responsable amb les institucions i amb Espanya, el que no ha estat Rajoy". Davant la insistència de Rajoy a oferir una coalició de govern entre PP, PSOE i Ciutadans, Luena va reiterar que el seu partit votarà no a Rajoy perquè la seva voluntat és liderar "un canvi progressista i reformista" a Espanya.

Preguntat si la decisió de Rajoy farà que Sánchez comenci immediatament les negociacions amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, per intentar entaular un govern d'esquerres, Luena va repetir en diverses ocasions que primer cal saber què farà el PP. "Quan coneguem si Rajoy renuncia o ajorna la seva investidura, serà el moment", es va limitar a comentar. El secretari d'Organització tampoc ha revelat si Sánchez portarà al Rei un altre missatge a la ronda de contactes que comença dimecres.

Acceptar la mà estesa

Hores abans, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, havia acceptat la mà estesa del líder de Podem, Pablo Iglesias per negociar, tot i que li va demanar que abans de parlar del repartiment de carteres, es busqués l'acord sobre les polítiques. "Els votants de Podem i del PSOE no entendrien que no ens entenguéssim Pablo Iglesias i jo. Però aquest enteniment i aquesta negociació ha d'estar basada en la confiança, no en la desconfiança", va proclamar Sánchez a la roda de premsa oferta al Congrés després de veure el Rei.

Després d'agrair a Iglesias l'oferta de pacte, el líder del PSOE va mostrar la seva confiança que si el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, no surt reelegit, es pugui intentar formar un govern de progrés.

La proposta d'Iglesias, expressada ahir després de veure's amb el rei, és que PSOE, Podem i IU formin un govern de coalició encapçalat per Sánchez, amb Iglesias de vicepresident i quatre ministres de la seva formació -Política Social, Economia, Defensa i Interior.

Sánchez va considerar que "el lògic" és que "primer es parli de les polítiques i, posteriorment, de com es conforma el govern", sense entrar a detallar quins socis l'integrarien, després que en campanya defensés que la seva aspiració era a un govern monocolor del PSOE. "Programa, programa, programa i polítiques", va resumir Sánchez reproduint l'exlíder d'IU Julio Anguita.

Davant la pressa d'Iglesias per començar ja a negociar, Sánchez havia subratllat la necessitat de ser "molt escrupolós" amb "els temps i els procediments" i no obrir les negociacions fins que el president en funcions, Mariano Rajoy, se sotmetés a una investidura a la qual al vespres Rajoy va renunciar de moment.

Quan Rajoy "fracassi", havia dit Sánchez, hauria estat el moment de garantir que "farà tot el possible perquè hi hagi un govern progressista". Sánchez va remarcar que la seva intenció és "estendre la mà a esquerra i dreta per forjar consensos" sobre "reformes progressistes" i que per això parlarà amb Podem, C's, Izquierda Unida i altres partits.

Amb la formació d'Iglesias, Sánchez es va mostrar convençut que pot coincidir "en el diagnòstic" de la situació a Espanya, encara que va admetre que una altra cosa són les polítiques que s'apliquin per estroncar els efectes de la crisi, combatre la corrupció i resoldre la qüestió de Catalunya.

No esperar Rajoy

A la nit, després de saber-se la renúncia, de moment, de Rajoy a ser investit, Pablo Iglesias va dir que "Espanya no té per què esperar Rajoy", després de l'oferta de govern de coalició que va fer la formació morada al PSOE i IU. "És una cosa que haurà d'aclarir el candidat del PP, per descomptat avui [per ahir] ha fet un pas enrere després que hàgim fet una proposta que efectivament pot ser majoritària al Parlament, i que pot reunir més consensos dels que ara té el candidat del PP", va explicar Iglesias, després de participar en una assemblea de Podem a Toledo. "Això és el que calia fer, i el que demanat la ciutadania espanyola: fer un pas endavant", va concloure Iglesias.