El diputat i portaveu de Democràcia i Llibertat (DiL), Francesc Homs, va descartar regalar una abstenció al líder del PSOE, Pedro Sánchez, per facilitar la seva investidura després del gest de Podem i el pas al costat de Rajoy.

"El que vam viure ahir són les Olimpíades de la tàctica política", va alertar Homs al programa Via Lliure de Rac1. "No tinc prou elements per prendre cap decisió en relació amb el PSOE que no sigui votar-hi en contra. Ens sentim molt allunyats i ningú ens ha dit ni ase ni bèstia per entaular cap mena de negociació", va afirmar el portaveu de DL, que va reblar: "no puc votar a favor de Sánchez, ni tan sols abstenir-m'hi, amb els elements que tinc sobre la taula".

Paral·lelament, Homs va aprofitar per carregar contra Podem per "oblidar-se del referèndum" en un temps rècord. "Tot això no és seriós. No pot ser que Podem i la seva filial catalana d'En Comú Podem s'oblidin del referèndum després de parlar-ne durant tota la campanya", va reflexionar en veu alta el diputat de Democràcia i Llibertat. "S'han oblidat del programa i prioritzen els càrrecs. Ahir, superant el millor Duran, demanaven ministeris", va ironitzar Homs.

Sobre la proposta de Podem de crear un Ministeri de la Plurinacionalitat que controli En Comú Podem, Homs es va mostrar molt escèptic: "això ho havien parlat en la campanya? Era una proposta?", es va preguntar el portaveu de DiL. "És per renunciar al referèndum? Com tracten la gent que els ha votat? Això és molt proper a un despropòsit", va criticar Homs.

Segons el diputat de DiL, tot plegat és "un joc purament tàctic i de cops de colze". "Podem està pensant en les eleccions i a quedar-hi ben posicionat. El PP ha demostrat poc coratge i el PSOE deu haver quedat descol·locat", va enumerar Homs, que va recordar que DiL i ERC "estem pel procés".

"Que vagin fent, que nosaltres estem centrats i atents al que es vagi fent a Catalunya. Fa quatre dies criticaven la política catalana i ens han superat de llarg", va concloure Homs, que va mantenir la mateixa tesi que el conseller de Territori, Josep Rull, que també creu que els darrers gestos són part d'una estratègia.