La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, considera que la crisi de refugiats a Europa ha arribat a un punt en què ha de ser resolta o pot amenaçar la continuïtat de Schengen.

En una intervenció al Fòrum Econòmic Mundial de Davos, Lagarde va insistir ahir que la crisi de refugiats constitueix un risc concret per a la supervivència de l'espai Schengen.

No obstant això, també va recordar que estudis de l'FMI indiquen que, si els països posessin en marxa sistemes d'integració apropiats, aquest fenomen migratori i de refugiats generaria en el curt i mitjà termini un creixement addicional d'1,2 punts percentuals a l'eurozona.

Schengen és un acord referit a la lliure circulació de persones entre els països europeus signants.

Lagarde va comentar durant la seva intervenció que, a més d'aquest problema, l'altre repte més urgent que ha de superar la Unió Europea és conduir a un bon resultat les negociacions amb el Regne Unit per prevenir la seva eventual sortida del bloc comunitari. Va sostenir que aquest acord "donaria més estabilitat i cohesió a l'eurozona".

Sobre les inquietuds generades per les recents previsions econòmiques, la titular de l'FMI va recordar, que tot i que el creixement serà "modest i desigual", amb una taxa projectada del 3,4 % per a aquest any, no s'ha d'oblidar que és més alta que el 3,1 % del 2015 i que la progressió continuarà el 2017 fins al 3,6 %.

"Estem millorant el valor global de les nostres economies", va emfatitzar. El Fòrum Econòmic Mundial de Davos va concloure ahir en aquesta localitat suïssa amb l'anàlisi de les perspectives econòmiques globals per als propers mesos.