El PSOE va aler ahir en un comunicat que no emprendrà de moment negociacions amb altres partits "des del xantatge", en referència a Podem. En aquest sentit, Sánchez -que sí que acceptarà sotmetre's a la investidura si Mariano Rajoy s'hi continua negant- va trucar el líder de Ciutadans, Albert Rivera, per reunir-s'hi en els propers dies.

Les negociacions per formar govern van entrar en una nova fase, després que divendres el president del govern en funcions i líder del PP, Mariano Rajoy, declinés sotmetre's de moment a la investidura i que el líder de Podem, Pablo Iglesias, plantegés al PSOE formar un executiu de coalició amb IU.

El PSOE va explicar en un comunicat que és Rajoy qui ha d'intentar formar govern -"té l'obligació constitucional", va afirmar- i que el fet de declinar-ho i alhora no renuncia-hi, mantenint la seva candidatura, és una cosa "inacceptable" i només comprensible des de la seva "complicada situació judicial" per la corrupció.

El partit de Sánchez va assegurar que mentrestant no emprendrà negociacions amb altres partits "per intentar forjar una alternativa de govern estable i, encara menys, quan es plantegen des del xantatge i anteposant els interessos de partit als interessos dels ciutadans", en al·lusió a Podem.

Iglesias va traslladar divendres al rei la seva voluntat de formar un govern del canvi amb el PSOE i IU, un executiu en què ell assumiria la vicepresidència i el seu partit quatre ministeris.

Sí que va afirmar el PSOE que manté i mantindrà el diàleg amb totes les forces per avaluar la situació i acostar posicions per afrontar els reptes d'Espanya, ja que, va explicar el partit en el comunicat, un nou projecte de país s'ha de basar en "polítiques i idees concretes, mai al voltant de tàctiques, interessos partidaris o imposicions unilaterals".

De fet, Sánchez va telefonar a Rivera i van quedar per dialogar en els propers dies. "Cal dialogar, des de l'acord o des de la discrepància. Els espanyols per davant de les sigles", va escriure Rivera a Twitter.

El no rotund de C's a Podem

El portaveu de Ciutadans al Congrés dels Diputats, Juan Carlos Girauta, va assegurar que "les eleccions anticipades són una cosa indesitjable, són un fracàs" i que el seu partit "farà l'impossible per evitar-ho". Tot i això, davant la disjuntiva d'elegir entre un govern format pel PSOE i Podem i la convocatòria d'eleccions, Girauta es va mostrar partidari de la segona opció. "Mai farem costat a un govern on hi hagi Podem, no ens abstindrem, votarem no a qualsevol opció on hi estigui Podem, si Podem forma part de la solució, aleshores no hi serem", va insistir de forma contundent.

Per la seva banda, el portaveu del PNB al Parlament basc, Joseba Egibar, va opinar que Podem és l'única formació que vol que es repeteixin les eleccions "perquè està buscant el sorpasso electoral sobre el PSOE". El president extremeny, Guillermo Fernández Vara, va advertir a Iglesias que "intentar humiliar el PSOE, els seus militants i els seus votants pot ser una estratègia, però acabarà sent el seu gran error".