L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat aquest dilluns la voluntat de construir un nou espai polític català a partir de les experiències que han funcionat tant en les eleccions municipals com en les estatals. "Creiem que l'aposta d'un nou espai polític més enllà de partidismes és l'aposta de futur", ha defensat en una roda de premsa al Pati Llimona de la capital catalana.

Els òrgans interns de Barcelona En Comú impulsaran una assemblea constituent que en els propers mesos haurà de definir com s'estructura aquest nou espai polític, "que no serà una coalició ni una suma de sigles". Colau s'ha mostrat disposada a participar activament en el projecte, tot i que ha insistit que no té "aspiració" a ocupar altres càrrecs diferents al d'alcaldessa. Les coalicions de Barcelona En Comú a les eleccions municipals i d'En Comú Podem a les generals demostren, segons Colau, que és "necessari" configurar un espai polític permanent d'àmbit català.

BComú vol fer "un pas endavant" i superar les coalicions i les "sopes de sigles" per articular un projecte conjunt d'esquerres que aspiri a canviar la realitat catalana. "No estic parlant de coalicions, sinó d'un espai que vagi molt més enllà de les lògiques partidistes", ha explicat.El nou projecte mantindrà "l'ADN" que ha estat clau per als triomfs electorals de BComú: "Es tracta de crear nous espais polítics que permetin treballar en xarxa, on tothom pugui aportar vingui no d'una organització política, on hi hagi protagonisme ciutadà i on la defensa dels drets socials, la lluita contra la corrupció i la defensa de la sobirania i del dret a decidir en el senti més ampli del concepte estiguin al centre de la proposta".

Els dirigents de BComú han aprofitat el final del cicle electoral per llançar la proposta i, tot i que no s'han marcat un calendari concret, sí que han explicat que intentaran configurar aquest nou espai polític durant els propers mesos. De fet, com ha reconegut Colau, ja fa temps que internament i de manera informal les organitzacions i els partits que s'integren en BComú parlen de la possibilitat d'anar més enllà en la confluència.

Més enllà de les coalicions electorals, Colau ha remarcat que Barcelona En Comú s'ha allunyat de les "quotes" en el funcionament diari de l'organització. En la pràctica quotidiana de l'Ajuntament de Barcelona, tot i pertànyer a diferents partits, els regidors de govern han actuat de manera coordinada, assumint que formen part del mateix projecte polític. És precisament això el que l'alcaldessa vol impulsar a l'àmbit català i a través d'una única plataforma política. A més d'ICV, EUiA, Guanyem i Procés Constituent, a Colau també li agradaria veure-hi participar la CUP i la part "més catalanista" del PSC.