El conservador Marcelo Rebelo de Sousa hauria guanyat en primera volta les eleccions presidencials portugueses celebrades ahir amb més del 50 % dels vots, un resultat amb gairebé totes les butlletes escrutades en tancar l'edició d'aquest diari.

Si es confirmen aquests resultats, Rebelo de Sousa, de 67 anys i molt conegut perquè durant més d'una dècada va ser un influent comentarista polític a la televisió, es convertirà en el nou cap de l'estat lusità. El recompte dels vots li atorga de moment al voltant del 53 % dels suports, gairebé cinc punts més dels que necessita per evitar una segona ronda, davant del 21 % del seu principal rival, l'acadèmic António Sampaio da Nóvoa, proper al Partit Socialista.

L'escrutini confirma el dictamen que ja avançaven els sondejos de les últimes setmanes a favor de Rebelo de Sousa, que va ser líder del Partit Social Demòcrata (PSD, centredreta) entre el 1996 i el 1999 i va exercir com a secretari d'Estat i com a ministre d'Assumptes Parlamentaris al principi dels 80. Des de llavors, Rebelo de Sousa es va mantenir fora de la vida partidista i va tornar a la seva activitat docent -és catedràtic a la Universitat-, una feina que va compatibilitzar amb la seva condició de tertulià. Rebelo succeirà en la Prefectura de l'Estat el també conservador Aníbal Cavaco Silva, que porta una dècada en el càrrec.

El segon aspirant més votat dels deu que es presentaven a les eleccions és Sampaio da Nóvoa, tal com es preveia, i en tercera posició es troba l'eurodiputada del Bloc d'Esquerra Marisa Matías, una de les grans sorpreses. Amb més del 50 % escrutat, Matías obtindria el 10 % de les paperetes, molt davant de la socialista Maria de Belém, amb el 5 %.