Un terratrèmol de 6,3 graus en l'escala de Richter registrat la matinada de diumenge a dilluns al mar d'Alborán va provocar més d'una vintena de ferits de caràcter lleu, 11 famílies desallotjades i danys materials a Melilla, a més d'haver-se sentit a Andalusia, on no ha causat destrosses.

El terratrèmol, amb epicentre a 62 quilòmetres de la localitat marroquina d'Alhucemas, ha estat el més intens dels sentits a Espanya des de 2009, encara que no el més greu, i és el tercer que supera els sis graus d'intensitat a Melilla després dels que es van registrar el 1994 i el 2004.

Segons l'Institut Nacional Geogràfic, el sisme s'ha produït a les 5.22 h en aigües pròximes a Alhucemas (Marroc) a una profunditat de 10 quilòmetres, després d'un altre moviment tel·lúric de menor magnitud, 3,2 graus, a les 4.03 h de la matinada a la mateixa zona. El terratrèmol es va percebre amb més intensitat a Melilla, on els serveis d'emergències van rebre més de 200 trucades en menys d'una hora i mitja i es va atendre fins al migdia 26 persones per ferides menors -traumatismes, talls i algunes lesions lleus com a conseqüència dels tremolors-, totes elles donades d'alta. La zona més afectada de la ciutat va ser el barri de la Victòria, on es localitza l'immoble Estrella Polar, de sis plantes, on van haver d'intervenir els bombers per analitzar les esquerdes de l'edifici i, on una de les veïnes, Inés García, va afirmar que "el pis semblava mantega". El sisme, que va provocar el tancament dels centres educatius per precaució, ha afectat també al funcionament normal de l'Administració local de Melilla, a causa dels danys que s'han produït al Palau de l'Assemblea, on han aparegut esquerdes a l'interior de l'edifici i les dues torretes que coronen la part central de la façana, una de les quals gairebé amb tota seguretat haurà de ser enderrocada.

El subsecretari d'Interior, Luis Aguilera, i el director general de Protecció Civil, Juan Antonio Díaz Cruz, van viatjar a Melilla per transmetre "un missatge de tranquil·litat" i dir que les autoritats fan un seguiment i que tots els dispositius van estar preparats per possibles rèpliques. Al final del dia, hi va haver una seixantena de rèpliques, algunes amb intensitat superior als quatre graus. El president de Melilla, Juan José Imbroda, va destacar l'"ensurt important" i va subratllar el "comportament exemplar" de la població i l'absència de danys personals importants. Segons Imbroda, Felip VI es va posar en contacte telefònic amb ell a primera hora de la tarda per interessar-se per la situació de la ciutat autònoma i es va posar a disposició del Govern de Melilla per col·laborar en tot el que necessiti. També el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, es va mostrar disposat a aprovar propostes en el pròxim Consell de Ministres si fos necessari i ha transmès a Imbroda la seva solidaritat amb el poble de Melilla, al qual va oferir l'ajuda de l'Executiu "al complet". A més de Melilla i Ceuta, on no hi va haver danys, el sisme es va sentir també a la costa de Màlaga i Granada, així com a Sevilla i Jaén. Després d'això el delegat del Govern, Antonio Sanz, va traslladar un missatge de absoluta normalitat a la comunitat, ja que es van produir més de 400 trucades al servei d'emergències.