Els diputats de Podem impugnaran la decisió de la mesa del Congrés de relegar-los al "galliner", en la distribució de seients de l'hemicicle, segons va anunciar el seu portaveu, Íñigo Errejón, que va qualificar la decisió de "cacicada" i va considerar "vergonyós" que el PSOE hagi "col·laborat amb això". Errejón, que va agrair al president de la cambra, Patxi López, que no volgués votar i que mostrés el seu desacord, va criticar que la vicepresidenta socialista, Micaela Navarro, sí que votés al costat del PP i Ciutadans en aquesta decisió "vergonyosa" i "partidista".

La decisió de la mesa d'ubicar els diputats de Podem en blocs dividits i per darrere dels del PNB i DL suposa per a Errejón un intent "pueril" de "dispersar-los" i "dividir-los", a més d'un "frau" als cinc milions d'espanyols que els van votar. Apel·lant al seu resultat electoral, Podem va exigir a la Mesa, que tornarà a reunir-se dimarts que ve, que reconsideri la seva posició, amb l'argument que la distribució dels escons ha de "reflectir la correlació de forces" sorgida del 20D.

En concret, segons fonts de Podem, presentaran un escrit de reconsideració a la Mesa, al costat d'una proposta en què plantejaran un nou disseny de la distribució d'escons que asseguren que és molt més representatiu d'aquesta correlació de forces, i en el qual ningú -expliquen- té una mala posició. Després d'assenyalar que el seu grup presentarà aquesta proposta alternativa, Errejón va reconèixer que no els disgusta en absolut el lloc que van ocupar a la sessió constitutiva de la cambra, a la primera fila de la part central, que van compartir amb Ciutadans.

El portaveu parlamentari de Podem va tenir una reunió amb el president del Congrés dels Diputats en la qual li va traslladar el seu total descontentament amb aquesta decisió presa per la Mesa, en la que va trobar receptiu el dirigent socialista.

"Rebequeria" del PSOE

De moment, Podem no traslladarà el que ha passat a altres escenaris i manté la seva mà estesa als socialistes per negociar la conformació d'un "Govern de canvi", encara que també hi ha qui interpreta dins del partit que els socialistes responen amb "aquesta rebequeria" a la roda de premsa en la qual Pablo Iglesias va llançar divendres la seva oferta.

En qualsevol cas, la sensació a Podem és que PP, PSOE i Ciutadans van acudir a la reunió amb aquesta decisió acordada per endavant, sense haver-la comunicat als representants del partit de Pablo Iglesias.

Paral·lelament, la mesa del Congrés va donar llum verda al grup parlamentari d'ERC -que també serà al "galliner" de la cambra-, després que la setmana passada rebutgés un grup amb Unitat Popular-IU i EH Bildu. ERC, amb nou diputats, compleix el requisit mínim de parlamentaris per formar grup -que és de 5- i va superar el quinze per cent dels vots a les circumscripcions catalanes en les quals va concórrer a les eleccions del passat 20 de desembre.

De la seva banda, l'executiva de Compromís va ratificar divendres passat per unanimitat la decisió que els seus quatre diputats s'integrin en el grup mixt, després que no fos acceptat el seu grup parlamentari separat, en no comptar amb el mínim de cinc escons que marca el reglament de la cambra.

El Congrés tindrà així vuit grups parlamentaris en aquesta XI legislatura: PP, PSOE, Podem-En Comú Podem-En Marea, Ciutadans, ERC, DL i PNB. En el grup mixt quedaran integrats els quatre diputats de Compromís esqueixats de la "confluència" de Podem a la Comunitat Valenciana, els dos d'IU i els dos de Bildu, a més dels parlamentaris d'UPN, NC, CC, Foro i el diputat apartat del grup popular Pedro Gómez de la Serna.