El Tribunal Suprem ha condemnat per un delicte imprudent contra el medi ambient el capità del Prestige, Apostolos Mangouras, a dos anys de presó, en una condemna que canvia la sentència de l'Audiència Provincial de La Corunya i estableix l'existència de responsabilitat civil.

La condemna per un delicte contra el medi ambient per Mangouras suposa que ell, l'operadora del vaixell i l'asseguradora, Universe Maritime i London P & I Club, al costat del Fons Internacional per a la indemnització de danys per hidrocarburs (FIDAC), afrontaran el pagament d'una responsabilitat civil que podria ser de milers de milions d'euros.

El Suprem modifica així la sentència de l'Audiència Provincial de la Corunya que va absoldre el capità del Prestige, Apostolos Mangouras, i l'exdirector general de la Marina Mercant, José Luis López Sors. La modificació no afecta Sors, que segueix absolt.

L'alt tribunal estableix l'existència de responsabilitat civil, però no fixa la quantitat, que serà assenyalada en execució de sentència sense superar el màxim sol·licitat per les parts. El fiscal va demanar 4.328 milions d'euros.

El 19 de novembre de 2002, després de sis dies a les deriva davant de Fisterra, el Prestige, carregat amb 77.000 tones de fuel pesat i que operava sota la bandera de Bahames, es va partir en dos i es va enfonsar provocant un immens abocament que va negar les costes de Galícia i va afectar més de 1.700 quilòmetres de litoral, des de Portugal fins a França. D'aquests fets el Suprem en considera responsable al capità, per la qual cosa el condemna a dos anys de presó, pel citat delicte contra el medi ambient, però li retira el càstig per desobediència.

En la resolució, el Suprem detalla que tant el capità com la naviliera van actuar "temeràriament, sabent que probablement es causarien" greus danys, cometent una greu imprudència.

Després de conèixer la sentècia, el fiscal de Medi Ambient de Galícia, Álvaro García Ortiz, va assegurar que la resolució satisfà les seves tesis i servirà perquè es faci front a mínim a mil milions de dòlars de responsabilitat civil a través de l'asseguradora. García Ortiz va detallar que la nova sentència "és condemnatòria" i "canvia d'alguna manera l'emesa per l'Audiència Provincial de La Corunya".