El jutge del cas Imelsa va decretar llibertat provisional per als set detinguts que van declarar ahir al vespre per l'operació anticorrupció per manipulació de contractes a la Comunitat Valenciana.

A quatre d'ells, el jutge els ha imposat fiances per assegurar responsabilitat civil en cas de condemna, segons informa el Tribunal Superior de Justícia valencià.

El jutge va acordar així deixar en llibertat a la secretària del grup municipal del PP, Carmen García Fuster, per a qui el fiscal demanava presó. Els set detinguts, ja en llibertat, mantenen la condició d'investigats (figura que substitueix la d'imputats en la nova llei d'enjudiciament criminal) per suborn, malversació, blanqueig i tràfic d'influències.

Entre ells hi ha l'empresari Mariano López Sancho, la persona que hauria lliurat a la Fiscalia Anticorrupció la documentació que va obrir la causa, exsogre de l'exgerent d'aquesta empresa pública Marcos Benavent, també investigat.

També van ser interrogats l'exsecretari autonòmic i exdiputat del PP a les Corts, David Serra, la secretària del grup municipal del PP a l'Ajuntament de València, Carmen García Fuster, i l'exgerent de la Fundació Jaume II El Just i excap de gabinet del Consell Jurídic Consultiu, Vicente Burgos, exmarit de l'exregidora del PP María José Alcón, en llibertat des d'anit amb càrrecs i amb una fiança de 150.000 euros.

A més, van passar a disposició judicial dos arquitectes i un extreballador de l'Ajuntament de València (personal de confiança del grup popular). A la seva sortida de la Ciutat de la Justícia, Serra va assenyalar: "Ha anat bé, estic en llibertat sense cap mesura cautelar". Burgos també s'ha limitat a dir als mitjans que quedava lliure.

Una ambulància del SAMU es va personar a les instal·lacions judicials per atendre, pel que sembla, un agent de la UCO de la Guàrdia Civil que va patir un desmai a causa de la forta càrrega de treball dels últims dies. A l'hora de tancar aquesta edició, estava previst que després d'aquesta tanda de set detinguts, compareguessin més detinguts davant del jutge en els pròxims minuts després de ser traslladats des de dependències de la Guàrdia Civil.

D'altra banda, el president del PP de la ciutat de València, Alfonso Novo, investigat en el cas Imelsa, no només no exercirà com a portaveu del grup municipal popular al ple de l'Ajuntament de València d'avui sinó que finalment no hi acudirà, segons fonts del partit. La decisió de Novo es basa en el seu interès per no interferir en el desenvolupament normal de la sessió plenària corresponent al mes de gener.

Novo està suspès cautelarment de militància del PP fins que presti declaració judicial, segons va acordar ahir el Comitè de Drets i Garanties del PPCV arran de l'operació oberta per un cas de suposada corrupció al voltant de l'empresa pública Imelsa, dependent de la Diputació de València.

Aquest anunci va arribar després que l'alcalde de València, Joan Ribó, instés el PP a cessar els quatre membres del grup municipal que van ser detinguts o investigats en l'operació judicial pel suposat cas de corrupció en l'empresa pública Imelsa, per "netejar" així la imatge de l'Ajuntament.

Ribó va comparèixer al costat dels seus socis de Govern, el portaveu del PSPV, Joan Calabuig, i el de València en Comú, Jordi Peris, i va lamentar uns fets que "perjudiquen" i "debiliten" la imatge de València, així com la possibilitat de negociar projectes per a la ciutat.

L'alcalde va demanar al PP el "cessament immediat" de la secretària del grup municipal, María Carmen García Fuster, detinguda en l'operació; del portaveu Alfonso Novo; de l'assessor Luis Salom, i l'administrativa del grup María José Pi, si es confirma que segueixen investigats en la causa. Va advertir que "si no (ho fan ells), ens veurem obligats a prendre mesures nosaltres". Va insistir que si el PP no cessa a la secretària i a la resta d'investigats, i si es manté la seva implicació en el cas, el govern obrirà un tràmit intern per decidir si els obren un expedient disciplinari.

Ribó va assenyalar que hi ha més d'"una responsabilitat política darrere, que és a Madrid, al Senat", en referència a l'exalcaldessa de València, Rita Barberá, ara senadora del PP, perquè "tot fa indicar que si ella portava l'Ajuntament fèrriament i el coneixia tot, és impossible que no conegués el que feia el seu tinent d'alcalde i els seus assessors més directes".

Va qualificar l'escorcoll de dimarts del despatx del grup municipal a l'Ajuntament com un fet d'"extrema gravetat" i "insòlit", que "perjudica la imatge dels valencians" pel que fa a la capacitat de negociar i a l'economia de la ciutat.