El líder del PSOE, Pedro Sán-chez, va rebutjar l'oferta plantejada pel president del govern, Mariano Rajoy, que els socialistes facilitin un nou Executiu a canvi que el PP els doni suport en les comunitats i ajuntaments que governa amb el suport de Podem si aquest partit l'hi retira.

El dia en què el rei va iniciar la seva segona ronda de contactes amb els representants dels partits amb la vista posada en la investidura, Rajoy va reiterar que, malgrat les negatives de Sánchez, continuarà intentant arribar a un acord amb ell.

I ho farà tot i que va revelar que va contactar amb ell després de la reunió que van mantenir a la Moncloa després del 20-D i el secretari general del PSOE no va voler concertar una altra entrevista.

A l'espera d'això, el president en funcions va informar que el PP està disposat a donar suport al PSOE en comunitats i ajuntaments en què governa amb Podem si el partit de Pablo Iglesias, a conseqüència d'un acord per al Govern de la nació entre populars i socialistes, li retira el seu suport.

Però Sánchez va rebutjar aquesta possibilitat amb un "no rotund" i va considerar que Rajoy, per la seva "desesperació", "s'equivoca", pretén "instrumentalitzar" les institucions i parla "de butaques" en comptes de fer-ho de solucions.

A més, davant el retret de Rajoy de no voler reunir-se amb ell, el va instar que li digui i anirà "demà mateix" a la Moncloa, encara que per dir-li coses que no li agradaran. Entre elles, que hauria d'haver dimitit fa dos anys, quan va enviar un SMS a l'extresorer del PP Luis Bárcenas, i que ara ha de ser candidat a la investidura.

Si Rajoy va rebutjar la idea de retirar-se i va defensar la seva proposta com la millor opció enmig d'un "joc de murris" que podria desembocar en un Govern PSOE-Podem que seria "una catàstrofe", Sánchez va incidir que, pels seus casos de corrupció, el PP ha de regenerar-se a l'oposició i ell dóna la mà "a dreta i esquerra" per liderar una alternativa.

En preguntar-li sobre la proposta de Felipe González de facilitar un govern del PP, va considerar que no hi ha cap argument perquè el PSOE li doni suport "ni per activa ni per passiva".

Suport dels barons socialistes

Barons socialistes van reforçar les tesis de Pedro Sánchez. Així, el president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, va assegurar que una gran coalició entre el PSOE i el Partit Popular "no és bona" per a Espanya i que el PP "no està en condicions" de governar el país.

El president d'Aragó, Javier Lambán, va considerar que la millor manera de "servir Espanya" és dir al PP que "ha de anar-se'n a l'oposició" per la seva "incapacitat" per liderar un temps nou que, segons la seva opinió, ha de gestionar el PSOE juntament amb Podem i Ciutadans.

Emiliano García-Page, president de Castella-la Manxa, creu que "hi ha camí" per a un acord entre el PSOE i Podem, i es va oposar a qualsevol pacte entre el seu partit i el PP. I el PSOE andalús va sostenir que "ni per acció ni per omissió" donarà suport a la investidura de Rajoy o d'un altre membre del PP i va qualificar d'"opinions personals" la proposta de Felipe González.

Enmig de l'encreuament de declaracions, el líder de Podem, Pablo Iglesias, va assegurar que si el PSOE vol, pot haver-hi un govern progressista i de canvi "en qüestió de dies".

No obstant això, veu certes "reticències" i que la "pinça" entre popular i socialistes que està "patrocinant" l'expresident González sembla que va "guanyant clarament" els socialistes amb els quals Podem pretén pactar.

Albert Rivera, president de Ciutadans, va considerar "molt difícil" que Rajoy pugui abanderar un pacte contra la corrupció quan "no ha sabut controlar el seu partit".

Per la seva banda, el portaveu de Democràcia i Llibertat (DIL), Francesc Homs, va afirmar per la seva part que votaran en contra de qualsevol candidat del PP i també donarien un "no com una catedral" a Sánchez.

Pel que fa al lehendakari basc, Iñigo Urkullu, considera que el que necessita Espanya és un govern que garanteixi una "mínima estabilitat"