Les investigacions sobre la trama de cobrament de comissions en l'empresa pública Imelsa, dependent de la Diputació de València, apunten a un possible finançament il·legal del PP valencià, segons fonts pròximes al cas.

Les fonts van indicar que els investigadors de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil sospiten d'aquesta relació després d'escoltar les converses gravades per l'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent amb diferents persones, entre les quals, diversos càrrecs públics del PP. Segons la investigació, els integrants de la trama infiltrada en diverses administracions públiques del País Valencià se servien dels seus llocs de responsabilitat i de la potestat en matèria de contractació per "percebre comissions il·legals a canvi d'adjudicacions fraudulentes".

El que intenten determinar els investigadors, a partir d'aquests indicis, és si part d'aquests diners va anar a parar a les arques del PP.

De les 24 persones detingudes fins ara per aquest cas, nou estan relacionades directament amb la política, ja siguin càrrecs o excàrrecs del PP, com l'expresident de la Diputació de València Alfonso Rus. Entre aquests figuren també 12 empresaris, dos arquitectes i un exempleat de l'Ajuntament de València, actual assessor del PP.

El ple de l'Ajuntament de València va aprovar ahir per unanimitat crear una comissió d'investigació per depurar responsabilitats polítiques de possibles fets il·lícits comesos per membres del grup municipal popular investigats en la suposada trama de corrupció al voltant de l'empresa Imelsa. El ple també va aprovar, amb l'abstenció del PP, una altra moció sobre l'obertura de les comissions informatives prèvies als plens a la societat i els mitjans de comunicació, en què el cos afirma que la regeneració democràtica del consistori ha estat "deteriorada en els últims anys pels escàndols i trames de corrupció del PP, com ha quedat evidenciat els últims dies".

El portaveu del grup socialista a les Corts Valencianes, Manolo Mata, va assegurar ahir que "el veritable problema" del PP valencià "es diu 3%", un percentatge de diners amb què, va dir, "han anat dopats a totes les eleccions", i va demanar a la seva presidenta, Isabel Bonig, que "refundi" el seu partit.

En un comunicat, el PSPV va reaccionar així després de conèixer que les investigacions del cas Imelsa apunten també a un possible finançament il·legal del Partit Popular de la Comunitat Valenciana. Davant d'això, Mata va insistir a Bonig que "dissolgui el PP, per responsabilitat i per justícia amb els valencians", als quals, segons va dir, "ha robat".

Per la seva banda, el PPCV va anunciar que demandarà per la via civil els condemnats per corrupció i els demanarà una indemnització pels "danys i perjudicis" ocasionats a la imatge de la formació. Així ho va anunciar ahir Bonig, en una roda de premsa 48 hores després de la detenció de l'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, i 23 persones més, per la suposada trama de corrupció en diferents administracions.

Una altra de les mesures que el PPCV posarà en marxa és proposar a la direcció nacional que ampliï les competències del Comitè de Drets i Garanties perquè tingui facultats d'auditoria interna, i les denúncies de militants que arribin al partit per conductes irregulars.