El Govern espanyol ha activat la recent reforma de la llei del Tribunal Constitucional i l'ha instat a declarar "nul·la" la Comissió d'Estudi del Procés Constituent del Parlament en un nou gest per frenar el procés sobiranista, mentre el president Carles Puigdemont ha avançat que això no passarà.

"Màxima fermesa", ha estat la resposta del president de la Generalitat, que ha assegurat que estan "preparats i treballant" amb "normalitat absoluta" per seguir amb el full de ruta sobiranista, sobre el qual ha negat que hi hagi discrepàncies, a pesar de les diverses interpretacions que en fan CDC i ERC sobre el nom i moment de la declaració d'independència.

Després de la constitució de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent al Parlament -iniciativa de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es pot i la CUP-, el Govern central en funcions ha constatat que amaga una "voluntat deliberada d'incompliment" de la sentència del TC que va anul·lar la resolució independentista del passat 9 de novembre.

Així, l'Executiu ha decidit impugnar conforme a preceptes de la reforma de la llei orgànica del TC realitzada a final d'any, amb la qual es va habilitar l'alt tribunal per actuar en cas de vulneracions de les seves pròpies resolucions i fins i tot establir sancions o suspendre de les seves funcions els responsables.

Per al Govern, crear aquesta comissió d'estudi té efectes jurídics immediats i implica introduir en l'ordenament jurídic amb aparença de validesa un objecte específic, l'obertura d'un procés constituent al marge de la Constitució, cosa que és contrària a la norma i vulnera la resolució d'inconstitucionalitat del propi TC.

"No es pot donar legalitat a una comissió creada per estudiar un procés constituent que el propi Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional", ha resumit la vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría.

D'una altra banda, l'Executiu també demanarà un dictamen al Consell d'Estat per plantejar un conflicte positiu de competències en relació amb la creació, la denominació i l'àmbit de competències de la Conselleria de Relacions Exteriors de la Generalitat catalana.

Un "pas lògic", segons Ciutadans, mentre que el PSC ha considerat "contradictori" que l'Executiu del PP demani al TC anul·lar una comissió en la qual van participar diputats del PPC, malgrat no estar-hi conformes.

Durant una visita a Tortosa (Baix Ebre), Puigdemont ha promès "màxima fermesa" en l'objectiu sobiranista: "El Govern no s'atura, el Parlament no s'atura i, per tant, complirem el mandat democràtic del 27S", ha remarcat el també dirigent de CDC, en la mateixa línia en què ha reaccionat ERC.

Puigdemont ha carregat contra el Govern del PP en funcions i ha dit que "ja que ells demostren incapacitat per governar, almenys que ens deixin fer-ho a nosaltres".

Però el president català ha hagut d'intervenir avui davant les diferents interpretacions entre els dos partits que comparteixen el seu Govern, CDC i ERC, sobre el full de ruta sobiranista.

Puigdemont ha afirmat que "no hi ha discrepàncies" sobre l'anomenada declaració unilateral d'independència, ja que "no està en el programa" de govern, però el debat està en la terminologia de l'acte previ a les eleccions constituents.

El conseller d'Afers Estrangers i Relacions Institucionals, Raül Romeva, ha dit que el Govern preveu la proclamació de la independència en un termini màxim de 18 mesos abans d'unes eventuals eleccions constituents a Catalunya.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va parlar ahir d'una declaració d'independència abans de les constituents i la portaveu del Govern i dirigent de CDC, Neus Munté, va assenyalar abans el que hi haurà només serà una "declaració d'intencions".

Amb aquesta última fórmula, no es faria efectiva la independència en el mateix moment de l'aprovació de la declaració, però podria ser un mecanisme per marcar "les intencions" i deixar el terreny preparat per més endavant, quan es culminés el procés amb un possible referèndum per aprovar una eventual 'Constitució catalana'.

En tot cas, la diputada de la CUP Anna Gabriel ha advertit a Junts pel Sí que el seu partit no acceptarà "vacil·lacions" ni "dilacions innecessàries" en el full de ruta sobiranista, a l'hora que no recolzarà uns Pressupostos de la Generalitat "injustos" que no contemplin canvis clars en determinades qüestions fiscals i socials.